Dierenverzekeringen    Hondenwebshop     Hondenvakanties     Honden blog   

Teken bij honden: het tekenseizoen is begonnen

Hond heeft teek in poten tussen tenen
Anita
Anita

Doggy Time

Je kent het wel, je gaat lekker wandelen met je hond en daarna voel je een raar bultje tijdens het aaien. Een teek! Het tekenseizoen bij honden is weer begonnen. Teken kruipen tussen de haren van je hond en zoeken een plekje op de huid waar ze zich aan vast kunnen hechten om bloed te zuigen. Teken bij honden komen vooral voor op de nek, kop, oren, poten en tussen de tenen, maar ze komen ook voor op andere plekken. Ze zijn soms maar 1 millimeter, maar volgezogen kunnen ze een doorsnede hebben van 1 centimeter.

Waar komen teken voor?

Teken komen niet alleen voor in het bos, maar ook in beschutte weilanden, parken, heidevelden en gewoon in de tuin. Ze voelen zich vooral fijn in mossen, in hoog gras, varens, bosbesplanten en tussen dode bladeren. Daar waar je hond graag doorheen snuffelt dus.

Tekenziektes bij honden (en mensen)

Teken uit warmere gebieden zoals oost-Europa en zuid-Europa kunnen Babesia, Ehrlichia en Hepatozoon overbrengen. Honden kunnen hier erg ziek van worden en er zelfs aan overlijden. Nederlandse teken kunnen de ziekte van Lyme en Anaplasma overbrengen.

Teken bij hond voorkomen 

Nog altijd is voorkomen beter dan genezen, helemaal wanneer je het hebt over teken bij je hond. Er zijn tegenwoordig verschillende middelen verkrijgbaar om teken te voorkomen. Er zijn ook verschillende vormen zoals, tekenbanden, pipetjes en pillen. Ze kunnen verschillende werkingen hebben. Pas naast teken ook op voor processierups bij honden.

Teken verwijderen hond: 5 stappen om teken aan te pakken

1. Verwijder een teek bij je hond zo snel mogelijk.

De teek kan, wanneer hij zich heeft vastgebeten in je hond, vanaf 16 tot 24 uur ziektes overbrengen.

2. Een tekenpincet (teek verwijderaar)

Neem een speciale tekenpincet. Als je geen speciale tekenpincet hebt kun je ook een gewone pincet gebruiken, maar er is dan wel een grotere kans dat de kop blijft zitten. Dit kan een reactie geven. Met de vingers verwijderen zou ik niet aanraden. Verdoof de teek ook niet met alcohol, de teek kan dan de maaginhoud in de huid van je hond braken. Hierin kunnen ziekteverwekkende parasieten zitten.

3. Pak de teken zo dicht mogelijk op de huid

Pak de teek met de speciale pincet zo dicht mogelijk op de huid van je hond en pak de teken bij de kop. Op deze manier voorkom je het beste dat de kop blijft zitten. Trek de teek omhoog, of draai de teek (richting maakt niet uit: linksom of rechtsom) met de pincet totdat de teek loskomt van de huid. Doe dit rustig en voorzichtig, je wilt natuurlijk dat de teek in zijn geheel wordt verwijderd.

4. Controleer of de kop is verwijderd

Als je de teek hebt verwijderd, kijk dan eerst of de kop ook is verwijderd. Die is zwart met pootjes. Als deze is blijven zitten zal deze eruit moeten zweren. Vaak ontstaat er een bult op de plek waar de teek heeft gezeten. Deze verdwijnt vanzelf en is niet ernstig. Desinfecteer vervolgens de plek met alcohol of jodium. Desinfecteer ook de tekentang en was je handen goed met water en zeep.

5. Heeft je hond last van zieteverschijnselen na het verwijderen van teken?

Als je hond last heeft van ziekteverschijnselen nadat hij een teek heeft gehad (koorts, sloomheid, stram lopen), waarschuw dan zo snel mogelijk je dierenarts. Controleer je hond ook na het wandelen op teken. Denk ook na of een hondenverzekering een goed idee is voor jou via hondenverzekering ja of nee

Tip: Handige how-to animatie over het verwijderen van een teek

Bekijk in deze video hoe je een teek bij een hond het beste kunt verwijderen. Tip: Je kunt de video direct afspelen. Klik hiervoor op de play-button. Veel succes!

Bron: MSD Animal Health

Teek verwijderd? Vier een feestje met Doggi!

Heb je een hond of ben je van plan een hond aan te schaffen en

Een bezoek aan de dierenarts kan erg stressvol zijn voor je hond. Om te voorkomen

Ga je op vakantie met je hond? Check de regels van het land waar je naar

Ontvang nieuwtjes, exclusieve tips, deals en informatie over onze diensten.
Meld je aan voor de nieuwsbrief.

Sluit menu