Anita | Doggy Time

Processierups bij honden: wat te doen bij symptomen

De verwachting is dat er tussen april en half juli weer veel overlast komt door de eikenprocessierups. Het is niet alleen voor mensen erg vervelend, ook honden kunnen last krijgen van gezondheidsklachten. 

De eikenprocessierups

De processierups komt vooral voor in eiken in het bos en in parkjes, maar kunnen ook gewoon in je tuin voorkomen. Ze zijn bedekt met zo’n 700.000 witte brandharen die de rups afschiet als hij zich bedreigd voelt. De brandharen zijn pijlvorming en voorzien van weerhaakjes. Deze haren komen zo in de lucht en kunnen zo worden verspreid door de lucht. Op deze manier komen de haren van de processierups in de huid, ogen en luchtwegen van mensen en dieren.

De stoffen die op de brandharen zitten zorgen voor een allergische reactie. Rond een straal van 100 meter van een rupsennest kan de processierups nog voor overlast zorgen. Oude nesten kunnen zelfs nog jarenlang voor overlast zorgen.

Symptomen eikenprocessierups bij hond en mens

De meest voorkomende klachten bij mensen zijn benauwdheid, jeuk, oogklachten en soms heftige allergische reacties. Honden krijgen bij processierups vaak dezelfde klachten en kan daarbij ook nog een opgezwollen tong, moeite met slikken, blaren en roodheid bij de lippen en het slijmvlies in de bek ontstaan. In zeldzame gevallen kunnen overgeven, duizeligheid en koorts voorkomen. In het ergste geval kan een tongamputatie nodig zijn of kan blindheid ontstaan. De verschijnselen ontstaan vaak meteen tot een paar uur erna.

Processierups honden wat te doen
Eikenprocessierups Ede

Eikenprocessierups voorkomen

Laat je hond niet in de buurt van eikenbomen snuffelen en houdt afstand van bomen met nesten. Je kan je hond dan beter even aanlijnen.

Een hond kan (delen) van een nest in de bek pakken. Mocht je hond toch in aanraking komen met de brandharen van de processierups en bij de symptomen hiervan, spoel dan zo snel mogelijk de bek van je hond met water. Draag hierbij zelf handschoenen om zelf geen last te krijgen van irritaties. Neem contact op met de dierenarts, die kan eventueel een injectie geven tegen een allergische reactie. 

Processierups hond behandeling

In het kort..

  • Laat je hond niet in de buurt komen van eikenbomen
  • Houd je hond aangelijnd; let ook op wilde zwijnen in het bos en op losloopgebieden
  • Zie jij een van de symptomen processierups bij honden, spoel zo snel mogelijk met water en neem contact op met de dierenarts
 

Lees ook..

Geef dit door via:

WhatsApp
Telegram
Facebook
LinkedIn
Email

Anderen bekeken ook:

Ontvang nieuwtjes, exclusieve tips en deals. Meld je aan voor de nieuwsbrief.

Sluit menu