Dierenverzekeringen    Hondenwebshop     Hondenvakanties     Honden blog   

Hond Golden Retriever – Alles wat je wil weten

Hond Golden Retriever in het gras met hondenspeelgoed
Anita
Anita

Doggy Time

De hond Golden Retriever is een populaire familiehond dat oorspronkelijk is gefokt voor de jacht en is niet meer weg te denken uit ons straatbeeld. Hij is speciaal gefokt om aangeschoten wild op te sporen voordat het weg kon vluchten. Een zachte, stevige beet was nodig waarmee hij de prooi “beschadigde”. Dit hondenras doet het ook goed als ‘showhond’ en door zijn intelligentie en zachte karakter is hij ook zeer geschikt als hulphond. Hij heeft een natuurlijke aanleg om te volgen.

Hond Golden Retriever in de tuin

Karakter hond Golden Retriever

Het is niet voor niks dat de hond Golden Retriever een populaire familiehond is. Hij is erg vriendelijk, betrouwbaar, stabiel, aanhankelijk en hij is graag bij mensen. Dit kwam vroeger ook al goed van pas, omdat hij voor het jagen moest samenwerken met mensen en andere honden. Het is een middelgrote familiehond, houdt van aandacht en gaat het liefst overal mee naar toe. Lang alleen zijn vindt hij daarom vaak niet zo leuk. Hij is in de regel goed met kinderen en andere huisdieren omdat hij vriendelijk en geduldig is. Kinderen moeten natuurlijk wel goed leren hoe ze met een hond moeten omgaan en mogen niet alleen gelaten worden met een hond (dit geldt bij alle honden!). 

Hij heeft een groot aanpassingsvermogen en is ook nog eens heel intelligent, nieuwsgierig en zelfverzekerd. De hond Golden Retriever is niet echt geschikt als waakhond, hier is hij in de regel te vriendelijk en zachtaardig voor en hij blaft weinig.

Golden Retriever beweging

Dit populaire familiehond is energiek en heeft veel uithoudingsvermogen. Hij houdt erg van lange wandelingen en zwemmen. Hij heeft veel beweging nodig. Naast spelen is het vaak wel nodig om 4 keer per dag een half uur te wandelen met een volwassen hond Golden Retriever (let bij een pup op dat hij niet te lang achter elkaar loopt, te wild speelt etc., dit kan de gewrichten teveel belasten). Na genoeg beweging te hebben gehad is hij in huis doorgaans een rustige hond. Doordat hij zo energiek en slim is vindt hij het leuk om samen spelletjes te doen, te apporteren en hij houdt van een mentale uitdaging. 

Combineer wandelingen met andere uitdagingen

Je kunt wandelingen combineren met leuke hondenspeeltjes thuis. Ook een hondensport is hiervoor geschikt en dit zal hij ook erg leuk vinden. Denk aan speuren, flyball, agility, apporteersport en doggydance. Hij leert snel en is makkelijk te trainen, maar doordat hij zo slim is kan deze familiehond ook een eigenwijze gezinslid zijn.

€10,49
Op voorraad
Dehuisdiersuper.nl
Hond Golden Retriever Whisky bij de schutting

Opvoeding Golden Retriever

Tijdens de jacht moest hij ook weleens een riviertje overzwemmen om een prooi op te sporen. Hij houdt nu nog steeds erg van zwemmen en iets in hun bek te dragen. Pups lopen vaak ook al met speelgoed en lapjes te sjouwen. Straf je Golden Retriever nooit als hij met iets aankomt, hij doet immers waarvoor hij is gefokt! Zijn enthousiasme kan er nog weleens voor zorgen dat hij tegen mensen opspringt en geen slootje aan zich voorbij kan laten gaan zonder erin te plonsen. Dit is dus een aandachtspunt bij de opvoeding van een pup. Golden Retrievers blijven lang speels en het is belangrijk om een pup niet onder druk te zetten door te verwachten dat hij alles meteen goed doet en oefeningen perfect uitvoert. Hij zal hiermee zijn enthousiasme om voor hun baas te willen werken verliezen.
 

Consistentie is key

Een consequente, positieve opvoeding met beloningen is nodig en hierop doet hij het erg goed. Hij is erg gevoelig voor harde stemgeluiden en spanningen en negatieve sfeer in huis. Het ras staat erom bekend dat hij aanleg voor het verdedigen van zijn voer kan hebben. Er zijn verschillende foklijnen ontstaan, let hier op als je voor een Golden Retriever puppy kiest. Sommigen zijn echt gefokt voor de jacht en niet geschikt om alleen als gezelschapshond in huis te leven.

Verzorging van een hond

De verzorging van een hond, in dit geval die van de Golden Retriever kan best veel werk zijn. Hij heeft een halflange, dubbele vacht. Zijn ondervacht is weerbestendig met dekhaartjes en wolhaartjes. Vanwege de lange vacht van de hond is het wel zaak om de warmste momenten van de dag te vermijden, want oververhitting ligt al snel op de loer: kijk ook onze blog met 8 tips om oververhitting te voorkomen. De Golden Retriever verliest dagelijks haar en in ruiperiodes kan het haarverlies nog meer toenemen. Een halfjaarlijks bezoek aan de trimmer is aan te raden, vooral in de ruiperiode. Let goed op overtollig haar tussen de tenen (onder de voetzolen) en knip dit weg. Zeker in de winter, omdat sneeuw erin blijft hangen en pijnlijke klonten kan vormen.

Honden shampoo (hypo-allergeen)

Ook te veel haar aan de binnenkant van het oor in en om de opening van de gehoorgang moet worden verwijdert. Modder en vuil blijft makkelijk in de haren hangen en hoopt zich makkelijk op tussen de vacht. Als het nodig is om hem in bad te doen, is het belangrijk om hem met water of shampoo te wassen. Let erop dat alle shampoo is weggespoeld. Veel retrievers hebben een gevoelige huid, waardoor hij aanleg heeft voor eczeem-achtige klachten. Dit kan erg vervelend zijn voor je hond.

Naar Dierenverzekering

Erfelijke aandoeningen hond Golden Retriever

Naast de aanleg voor allergieën en huidafwijkingen, zijn spondylosis (slijtage in de wervelkolom) en heup- en elleboogdysplasie bekende problemen bij de Golden Retriever. Ook heeft hij aanleg voor overgewicht, wat heup- elleboogdysplasie kan verergeren. Verder komen staar en retina atrofie voor. Deze aandoeningen kunnen beide het gezichtsvermogen aantasten. Ook ectopische ureteren (verkeerd aangelegde urineleiders) en een aantal specifieke tumoren (zoals mastocytomen, melanomen en lymfomen) komen vaker voor bij de Golden Retriever. Ga bij het voelen van vreemde bulten onder de vacht naar de dierenarts. 

Overweeg PetSecur!

Gemiddelde leeftijd Golden Retriever

De levensverwachting ligt tussen de 10 en 12 jaar.

Kortom:

De Golden Retriever is een echte familiehond. Hij gaat graag mee met zijn gezin en is erg actief. Hij houdt van spelen, wandelen en zwemmen en heeft ook veel beweging nodig. Hij is in de regel erg goed met kinderen en andere huisdieren. Hoewel hij makkelijk te trainen is, kan hij ook wel eens eigenwijs zijn. De Golden Retriever is geschikt als eerste hond, al is het natuurlijk wel belangrijk om je eerst verdiept te hebben in het karakter, opvoeding, socialisatie en alles wat er bij een Golden Retriever komt kijken. Zijn vacht is een aandachtspunt, net als een aantal erfelijke ziektes.

Hoewel de hond Golden Retriever een echte familiehond is, is zijn beweging iets om rekening mee te houden. Ben je van plan om een hond te kopen en ben je benieuwd naar alle kosten waar je rekening mee moet houden? Lees het in onze blog: wat kost een hond?

Kan met kinderen
Kan met honden
Kan alleen zijn
Heeft beweging nodig
Is gehoorzaam

Heb je een hond of ben je van plan een hond aan te schaffen en

Het weer in Nederland kan soms enorm zonnig en heet worden, we hebben dit jaar

Het weer in Nederland is op zijn zachts gezegd nogal onvoorspelbaar. Vooral in de maanden

Ontvang nieuwtjes, exclusieve tips, deals en informatie over onze diensten.
Meld je aan voor de nieuwsbrief.

Sluit menu