Dierenverzekeringen    Hondenwebshop     Hondenvakanties     Honden blog   

Boxer hond – Alles wat je wil weten

Hondenras Boxer in het gras
Anita
Anita

Doggy Time

De Boxer hond komt oorspronkelijk uit Duitsland. Hij werd gebruikt voor de jacht op beren en in hondengevechten. Gelukkig is deze wrede sport in veel landen verboden en wordt het hondenras Boxer nu vooral als gezelschapshond gehouden. Hier is hij dan ook zeer geschikt voor, want hij houdt ervan om bij zijn gezin te zijn en volop aandacht te krijgen. Hierdoor kan hij wel wat moeite hebben met alleen thuis zijn en kan hij zich gaan misdragen om aandacht te krijgen. Maar let wel goed op, want het is een echte clown.

Het Karakter van de Boxer hond

De Boxer hond is heel loyaal, levendig, intelligent en sterk. Hij is sportief en een beetje onstuimig. Hij kan lekker eigenwijs zijn, maar hij is ook erg zacht en gevoelig, zowel voor de stemming van zijn baasje als voor harde geluiden. De Boxer wordt ingezet bij opsporing- en reddingswerk en zelfs bij politie- en militair werk. Hij is waaks, maar blaft niet onnodig. Hij is zelfverzekerd en nieuwsgierig, maar wel op zijn hoede voor vreemden. Dit maakt hem ook geschikt als waakhond. Als hij bedreigd wordt is hij moedig en onverschrokken.
Boxer hondenras Tyson op de bank

Het Boxer hondenras: een gespierde maar kindvriendelijke hond

De opvoeding van de Boxer hond

De Boxer groeit van een kleine pup uit tot een grote, sterke, kindvriendelijke, gespierde hond. Een consequente, maar positieve opvoeding is nodig bij een Boxer. Hij kan de grenzen opzoeken en kan er alles aan doen om zijn zin te krijgen. Daarbij kan hij ook nog eens lekker eigenwijs zijn. Hij is erg gevoelig en daarom is een harde aanpak echt uit den boze. Hij kan zelfs zijn vrolijkheid en interesse verliezen bij een harde opvoeding. 

Begin met de training als puppy

Bij de opvoeding van een Boxer hond puppy is het goed om te leren om niet aan de lijn te trekken en tegen mensen opspringen, omdat hij later veel sterker wordt. Dit is goed aan te leren, want hij is slim en leert snel. Al moet de training wel afwisselend en actief zijn, omdat hij snel afgeleid en verveeld is. Hij heeft een aanleg voor het najagen van hardlopers, andere dieren en voertuigen. Hier moet dan ook al vroeg aandacht aan besteedt worden. Hij doet het erg goed in bijna alle hondensporten. Met andere honden kan de boxer nog wel eens moeite hebben (vooral met honden van hetzelfde geslacht). Daarom is een goede socialisatie noodzakelijk. Met andere huisdieren waarbij ze zijn opgegroeid kan hij over het algemeen heel goed.

De Boxer hond is écht een kindvriendelijke hond

De Boxer hond is over het algemeen geduldig en dat maakt dat hij in de regel goed is met kinderen. Hij vindt het leuk om bij ze te zijn, al kan hij vanwege zijn formaat wel onstuimig en te sterk voor ze zijn. Ook kunnen sommige Boxers erg beschermend zijn naar kinderen toe. 

Een vulzijdige hondenras

De Boxer is een veelzijdige hond. Hij kan in een appartement wonen, mits hij geregeld uitgelaten wordt en mentaal wordt uitgedaagd. Hij heeft veel energie en heeft veel beweging nodig. Hij is altijd klaar voor een wandeling en een spelletje. Als hij genoeg beweging krijgt is hij vaak rustig in huis en ondanks hij heel graag bij mensen is en het liefst lekker bij je op de bank kruipt, kan hij goed leren om alleen thuis te zijn. Als hij zich eenzaam voelt of te weinig beweging krijgt, kan hij zich gaan vervelen en gaan slopen.

Verzorging van dit hondenras

Hij is heel gemakkelijk als het gaat om verzorging. Hij is van zichzelf een schone hond. Een keer per week borstelen met een zachte borstel is vaak genoeg. Alleen in bad als het noodzakelijk is. Wel moet zijn gebit en oren gecontroleerd worden en check of zijn nagels niet te lang zijn. Het is een kindvriendelijke hond, maar lange nagels kunnen pijn doen.

Een gespierde hond, maar…

De Boxer heeft aanleg voor overgewicht. Goede voeding is belangrijk, omdat hij vaak een gevoelige maag heeft en daardoor veel last kan hebben van winderigheid. Ook heeft hij een gevoelige huid en aanleg voor allergieën. Door zijn uiterlijk en specifieke bouw heeft de Boxer helaas last van een aantal aandoeningen: door zijn platte neus en korte neusholten kan het hondenras Boxer meer moeite hebben met warm weer. Hij heeft aanleg voor gewrichtsproblemen zoals artrose, heupdysplasie, spondylosis (botwoekering aan de buikzijde van de ruggenwervels) en meer kans op gescheurde kruisbanden. 

Beweging

Verkeerd en te veel beweging heeft hier, net als overgewicht, invloed op. Laat een Boxer hond puppy niet te wild spelen of te lang achter ballen aan rennen. Pas dus op met belastende activiteiten. Andere aandoeningen kunnen zijn: hart- en nierproblemen, schildklieraandoeningen epilepsie, naar binnen of buiten krullende oogleden (entropion en ectropion) en het ontwikkelen van een cherry eye. Het is goed om je bewust te zijn van mogelijke aandoeningen, zodat je hier rekening mee kan houden en de symptomen kan herkennen. Raadpleeg altijd de dierenarts. Wil je liever geen onverwachte kosten? Bekijk of een hondenverzekering wel of niet bij je past. 

Bedelen en kwijlen van de Boxer hond

De Boxer heeft aanleg om te gaan kwijlen. Dit gebeurt vooral als hij eten krijgt als mensen bijvoorbeeld aan tafel zitten te eten. Hij gaat dan bedelen en daardoor gaat hij kwijlen. Dit kun je makkelijk voorkomen door hem alleen eten uit zijn eigen voerbak te geven. 

Hoe oud wordt een Boxer hondenras?

De levensverwachting van een Boxer is 10-12 jaar.

Kortom:

De Boxer hond is een echte familiehond. Hij gaat graag mee met zijn gezin, is een kindvriendelijke hond en is erg actief. Ook is het een sterke en gespierde hond. Hij is in de regel ook goed met andere huisdieren als hij hiermee is opgegroeid. De Boxer is een veelzijdige hond, maar aan zijn opvoeding en socialisatie moet wel aandacht worden besteedt. Hij past goed bij mensen die van het karakter van een Boxer houden, voldoende tijd hebben om hem genoeg beweging te bieden en al wat ervaring hebben met honden. 

Hoewel de Boxer een echte gezinshond is, is zijn gezondheid iets om rekening mee te houden. Ben je van plan om een Boxer aan te schaffen? Voorkom onvoorziene kosten en lees onze blog: ‘Wat kost een hond’. Of keer terug naar onze honden blog.

Kan met kinderen
Kan met honden
Kan alleen zijn
Heeft beweging nodig
Is gehoorzaam

Ontvang nieuwtjes, exclusieve tips, deals en informatie over onze diensten.
Meld je aan voor de nieuwsbrief.

Sluit menu