Dierenverzekeringen    Hondenwebshop     Hondenvakanties     Honden blog   

Shih Tzu karakter – Alles wat je wil weten

Shih Tzu in het bos
Anita
Anita

Doggy Time

Wist je dat de Shih Tzu oorspronkelijk uit Tibet komt? Er was lange tijd niet veel bekend over de Shih Tzu. Ze leefden namelijk in kloosters en ook in het paleis van de keizer in China, die hij cadeau kreeg als teken van nederigheid. De naam Shih Tzu betekent leeuwenhond in het Chinees. Hoewel zijn oorsprong in Tibet ligt, is hij later in China verder ontwikkeld. Uit welke rassen de Shih Tzu nu echt is ontstaan is niet helemaal duidelijk, omdat dit achter de muren van de verboden stad gebeurde. Tegenwoordig zijn veel honden die Shih Tzu’s genoemd worden een kruising tussen een Shih Tzu en een Maltezer (ook wel Boomer genoemd). In deze blog lees je meer over de Shih Tzu karakter, opvoeding, beweging, verzorging en gezondheid en het Shih Tzu temperament.

Het Shih Tzu Karakter, een klein maar stoer hondje

De Shih Tzu is een echte huishond en gezelschapshond. Hij is niet geschikt om in een kennel te leven. Als hij goed gesocialiseerd is, is hij goed met andere honden, katten en kinderen. Al is hij er niet van gediend als kinderen hem als speelgoed gebruiken. De Shih Tzu kan eigenwijs zijn en kattenkwaad uithalen. Hij heeft het temperament van een vrolijke, vriendelijke, speelse en makkelijke hond. Verder is hij onafhankelijk en kan hij ook waaks zijn. Het is een ideale hond voor een actief gezin die hun hond graag overal mee naartoe neemt. Lijkt dit jou leuk, zo’n Shih Tzu karakter? 

Opvoeding en persoonlijkheid

Het karakter van een Shih Tzu is dat het een vrolijke, vriendelijke en levendig hondje is en makkelijk is op te voeden. Daarnaast is het karakter van de Shih Tzu vaak waakzaam, zelfverzekerd en aanhankelijk. Hij moet natuurlijk wel gesocialiseerd worden. De opvoeding moet liefdevol en consequent zijn. Qua karakter is de Shih Tzu erg zachtaardig. Omdat hij zo slim is leert hij vrij snel en kan hij makkelijk nieuwe kunstjes leren als er wat tijd in zijn opvoeding wordt gestoken. Als er geen tijd aan de opvoeding wordt besteed kan het een hondje worden die zijn eigen gang gaat, omdat hij van zichzelf al redelijk zelfstandig is. Hij heeft een groot aanpassingsvermogen en zal het daarom leuk vinden om met zijn baas op pad te gaan. Hij houdt niet zo van alleen thuis blijven en in sommige karakters staat de Shih Tzu erom bekend dat ze veel blaffen. Als het rustig wordt opgebouwd kan hij wel leren om een paar uurtjes alleen thuis te blijven. Neem hier wel de tijd voor.

Shih Tzu nat van zwembad water

Beweging van de Shih Tzu

De Shih Tzu is een actieve hond en heeft een gemiddelde behoefte aan beweging. Buiten gaat hij graag op onderzoek uit. Hij houdt van spelen en kan een lange wandeling waarderen, maar het is geen hond waarmee je elke dag uren moet wandelen om in zijn energiebehoefte te voldoen. Hij heeft, naast dat hij van graven kan houden, een voorliefde voor water. Het kan dus zomaar zijn dat hij in het water of een vieze plas plonst. Op de foto zie je Benji die net uit het zwembad komt. Met warm weer is het beter om rustig aan te doen, de Shih Tzu heeft door zijn kortere snuit en lange vacht sneller last van de hitte. Lees hierover meer in onze blog 8 tips voor honden bij warm weer.

Hondensporten

De Shih Tzu kan meedoen met verschillende hondensporten, zoals gedrag en gehoorzaamheid (omdat hij eigenzinnig is moet het leren wel leuk gemaakt worden), doggydance en andere hondensporten. Ook als therapiehond doet hij het goed. Doordat de Shih Tzu qua temperament zo vriendelijk en rustig is, wordt hij vaak ingezet om ziekenhuizen en bejaardentehuizen te bezoeken.

Verzorging Shih Tzu: 

Vachtverzorging

Over het algemeen verhaart de Shih Tzu minder dan andere rassen, maar de verzorging kan door zijn lange vacht veel werk kosten. Hij moet regelmatig gekamd worden om klitten te voorkomen. Klitten moeten verwijderd worden. Deze ontstaan snel aan de binnenkant van de poten en achter de oren. Bij veel Shih Tzu’s met een lange vacht zie je dat het haar op het hoofd is vastgemaakt met een elastiekje. Dit is niet voor niets! De lange haren kunnen namelijk voor de ogen vallen en irriteren. De honden met een lange vacht moeten vaker in bad en daarna al borstelend/kammend droog geföhnd worden. Verder moeten ze gecontroleerd worden op vuil, parasieten en voorwerpen in hun vacht. Omdat de vacht zoveel werk kost, kiezen veel eigenaren ervoor om hun Shih Tzu kort te laten knippen bij de trimmer. Het is goed om hem vanaf pup af aan al te laten wennen aan de vachtverzorging en aan gebitsverzorging. 

Gebitverzorging

Kleine honden hebben sneller last van tandsteen. Dit komt omdat hun tanden dicht tegen elkaar aanstaan. Tandenpoetsen met een speciale hondentandpasta en gebitsverzorgingssnacks zijn aan te raden. Het is ook belangrijk om hun ogen goed schoon te houden en de oren regelmatig te controleren.

Gezondheid

Een Shih Tzu weegt tussen de 4 en 7,2 kilo en wordt tot 28 cm hoog. Veel voorkomende aandoeningen die bij de Shih Tzu’s voorkomen zijn oogproblemen zoals een naar binnen gedraaid ooglid: entropion, extra haren op de ooglidrand: distichiasis, ontstoken en tranende ogen en PRA: het achteruitgaan van het netvlies met blindheid als gevolg. Verder komen oorontstekingen, huidallergieën, levershunt, degeneratie van de tussenwervelschijven, patella luxatie en nierproblemen voor en kan hij kortademigheid zijn door te nauwe neusgaten en vernauwing van de bovenste luchtwegen. Bij pups kan een navelbreukje voorkomen. Vaak gaat het om een kleine breuk waar de hond geen last van heeft, maar als de breuk te groot is kunnen ingewanden in de uitstulping knel komen te zitten. Dan is een operatie nodig. Als de navelbreuk hard aanvoelt of pijnlijk is voor de hond, neem dan contact op met je dierenarts.

Kosten dierenarts en hondenverzekeringen

Let op: een dierenarts kan hoge kosten meebrengen. Lees hierover in de blog wel of geen hondenverzekering afsluiten.

Hoe oud wordt een Shih Tzu

De levensverwachting van een Shih Tzu is 12-16 jaar.

Kortom:

Hoewel de Shih Tzu een kleine, schattige familiehond is die graag overal mee naar toe gaat, is zijn verzorging en gezondheid iets om rekening mee te houden. Ben je van plan om een Shih Tzu aan te schaffen? Voorkom onvoorziene kosten en lees onze blog: ‘Wat kost een hond‘.

Kan met kinderen
Kan met honden
Kan alleen zijn
Heeft beweging nodig
Is gehoorzaam

Wat kost een hond?

Ben je van plan om een hond te kopen en ben je benieuwd naar alle kosten waar je rekening mee moet houden? Lees het in onze blog: wat kost een hond?

Heb je een hond of ben je van plan een hond aan te schaffen en

Ben je van plan om een puppy of volwassen hond te kopen, of een hond

Het weer in Nederland is op zijn zachts gezegd nogal onvoorspelbaar. Vooral in de maanden

Ontvang nieuwtjes, exclusieve tips, deals en informatie over onze diensten.
Meld je aan voor de nieuwsbrief.

Sluit menu