Anita | Doggy Time

Old Engelse Bulldog – Alles wat je wil weten

Iedereen die mij een beetje kent, weet dat ik een grote Bulldog liefhebber ben. En dan met name de Old Engelse Bulldog. Niet gek dus dat wij er als gezin zelf een hebben. Het karakter, het klunzige gedrag en een sterke eigen wil waar ze om bekend staan, zijn dingen waardoor ik een zwak heb voor de Bulldog. Daarbij zijn de meeste Old Engelse Bulldogs echte allemansvrienden, zitten ze vol liefde en zijn ze vaak goed met kinderen. Al kunnen ze door hun lompigheid en doordat ze hun eigen kracht niet kennen kinderen omverlopen. In deze blog lees je meer over het karakter van de Old Engelse Bulldog.

Oorsprong van de Old Engelse Bulldog

De Bulldog werd rond de 17e eeuw gebruikt voor stierenvechten. Toen dit verboden werd, betekende dit bijna het uitsterven van de Bulldog. In 1971 creëerde David Leavitt een fokschema om een gezonde Bulldog te fokken. De Old Engelse Bulldog bestaat uit kruisingen van de Engelse Bulldog, Bullmastiff, Amerikaanse Bulldog en Amerikaanse Pitbull Terrier (op volgorde).

Opvoeding van de Old Engelse Bulldog

Hoewel dit ras een loyale en trouwe gezinshond is, is de Old Engele Bulldog ook gevoelig, intelligent en, zoals ik net al zei, koppig en eigenwijs. Een consequente, maar positieve opvoeding met zachte hand is nodig bij deze Bulldogs. Hun opvoeding kost wel veel geduld, begin er al vroeg mee. Ze zullen niet reageren op een hardhandige methode. Vroege socialisatie is nodig, omdat sommige Bulldogs agressie kunnen vertonen naar honden van hetzelfde geslacht.

Beweging en verzorging van de Old Engelse Bulldog

Ze hebben vrij veel beweging nodig en houden van spelen, maar hebben ook de neiging tot luiheid. Elke dag iets te knagen is wel een must. Bij verveling kunnen ze nog weleens iets slopen. Verder hebben ze weinig verzorging nodig. De plooien/rimpels in het gezicht moeten wel schoongehouden worden. Houdt ook de ogen in de gaten en maak die schoon als het nodig is. Af en toe borstelen met een rubberen borstel is voldoende. Nagels knippen kan een dingetje zijn voor Bulldogs. Oefen hier al mee als ze pup zijn. Let op als de Old Engelse Bulldog tekenen geeft van pijn, ze hebben van nature een hoge pijngrens en kunnen lang door blijven lopen met lichamelijke problemen.

Amy de Old Engelse Bulldog

Erfelijke ziektes en andere aandoeningen

Dit ras is gefokt om een gezonde Bulldog te creëren, maar desondanks zien we dat er tegenwoordig teveel gefokt wordt op de uiterlijke kenmerken van vroeger. Hierdoor is het nog steeds niet goed gelukt om een echt gezonde Bulldog te fokken. Hij staat wel bekend als een gezonder ras dan de gewone Engelse Bulldog, maar ook dit ras heeft last van verschillende aandoeningen. Heupdysplasie (HD) en Elleboogdysplasie (ED), ontstekingen tussen de tenen, Cherry Eye, huidproblemen en allergieën komen vaak voor. Verder zijn luchtwegenproblemen, vernauwde neusgaten, een verlengd zacht gehemelte, abnormaal strottenhoofd en abnormale luchtpijp veelgehoorde aandoeningen. Ook kan de Oud Engelse Bulldog niet zo goed tegen te koud of te warm weer. 

Kan met kinderen
Kan met honden
Kan alleen zijn
Heeft beweging nodig
Is gehoorzaam

Hoe oud wordt een Old English Bulldog?

De levensverwachting ligt tussen de 10 en 14 jaar.

Kortom:

Hoewel zijn gezondheid iets is om rekening mee te houden, is de Old Engelse Bulldog een geweldige gezinshond die graag bij zijn baasje is en veel liefde te geven heeft. Ben je van plan om een Oud English Bulldog aan te schaffen? Voorkom onvoorziene kosten en lees onze blog ‘Wat kost een hond‘.

Maak iemand anders blij via:

WhatsApp
Telegram
Facebook
LinkedIn
Email

Anderen bekeken ook:

Ontvang nieuwtjes, exclusieve tips en deals. Meld je aan voor de nieuwsbrief.

Sluit menu