Anita | Doggy Time

Wat kost een hond? Dit zijn alle kosten op een rijtje

Ben je van plan om een puppy of volwassen hond te kopen, of een hond te adopteren? Stel jij jezelf de vragen waar je op moet letten en wat kost een hond (per maand)? Wij hebben alle kosten voor het houden van een hond voor je op een rijtje gezet.

Hond houden

Nu veel mensen thuiswerken en gedwongen thuis zitten vanwege het Coronavirus willen veel mensen een hond. Dierenasiels krijgen de vraag of ze voor een paar maanden een hond mogen adopteren en dan weer terug mogen brengen. Nu je veel thuis zit kan de gezelschap van een hond heel leuk klinken, maar ben je op de hoogte over je verplichtingen en kosten? Ook na het Coronavirus blijf je namelijk verantwoordelijk voor de hond. Stel jezelf de vraag: waarom heb ik eerder geen hond genomen en overweeg ik nu juist een hond?

Waar op letten bij aankoop hond

Heel herkenbaar: je werkt vanuit huis en heb op dit moment alle tijd van de wereld. De kinderen zijn thuis en hoeven ook nog niet naar school vanwege de Coronavirus-maatregelen. De hond kan zo bij het gezin. Genoeg tijd om hem uit te laten, trucjes te leren en te spelen. Past een hond ook nog bij jou en je gezin als het normale leven weer begint? En wat doe je met je hond als je op vakantie gaat? Ook na het Coronavirus heb je verplichtingen en kosten voor je hond. Allemaal dingen om goed over na te denken voordat je een hond neemt.

Hond rottweiler puppy spelen
Rottweiler puppy spelen
Boxer hond in huis
Boxer alleen in huis

Wat kost een hond? Een rijtje met de kosten waar je op moet letten.

Wij hebben voor je uitgezocht welke kosten er komen kijken bij het aanschaffen van een hond.

Hond kopen
Een puppy is vaak duurder dan een hond uit het asiel. Een puppy kan wel meer dan 1000 euro kosten. Vaak zijn de kosten voor een hond uit het asiel tussen de 100 en 400 euro. Het dierenasiel heeft veel honden die op zoek zijn naar hun gouden mandje en een beter leven. Mocht je toch voor een puppy kiezen, kijk dan goed naar de betrouwbaarheid van de fokker. Koop niet zomaar een pup omdat die goedkoper is dan de meesten: ook in Nederland komt broodfok helaas nog heel vaak voor.

Chippen en registreren
De kosten om een hond te chippen en te registreren liggen rond 30 euro. 

Castratie of sterilisatie
De kosten voor de castratie of sterilisatie beginnen vaak rond de 180 euro tot 650 euro. De kosten zijn afhankelijk van het tarief van de dierenarts en het gewicht van de hond. 

Huisvestingskosten
Een bench, een mand, vervoer voor in de auto/fiets, een goede hondenriem, halsband, etensbakken, speeltjes etc.

Hondentraining / Hondencursus
Een cursus is essentieel. Niet alleen voor een pup, maar juist ook voor een oudere hond. Je wilt natuurlijk geen ongeleid projectiel in huis. Een training helpt niet alleen voor het aanleren van commando’s, maar is ook een belangrijk middel voor een betere band met je hond.

Hondenvoer, anti-vlooienmiddel, botjes enz.
Net als wij mensen heeft je hond iedere dag eten nodig. De hoeveelheid is onder andere afhankelijk van het soort voer (welk (huis)merk kies je? Heb je liever vers vlees en/of heeft jouw hond voer nodig die de gewrichten ondersteunen) en de grootte van je hond: een pup eet een stuk minder dan een puber of volwassen hond. Naast voer heeft een hond ook een hoop verzorging nodig. Denk ook aan eventuele vitamines en speciaal voer voor wanneer je hond bijvoorbeeld een allergie heeft.

Hondenverzorging
Verzorgingsproducten zoals shampoo. Vergeet ook zeker de hondentrimsalon niet. Een hond met een lange of dubbele vacht moeten eens in de zoveel tijd naar de trimsalon. Sommige honden hebben een hekel aan nagels knippen. Als dit je niet zelf lukt, dan is dit ook iets om voor naar de hondentrimmer te gaan.

Dierenarts en dierenverzekeringen
Jaarlijks ben je voor de controle, entingen, ontworming, gewichts- en gebitscontrole +/- 130 euro kwijt. De kosten kunnen al snel oplopen als er onderzoek nodig is. Denk hierbij aan een bloedonderzoek, foto’s of een echo. Eventuele medicatie, operaties, fysiotherapie en crematie van je hond komen bij de bijkomende kosten. Je kunt overwegen om een dierenverzekering te nemen. Let er wel op dat sommige rassen zijn uitgesloten voor het declareren van bepaalde behandelingen.

Hondenbelasting
In veel gemeenten betaal je jaarlijks hondenbelasting. In de gemeente Ede kost een eerste hond (in 2020) 34,32 euro per jaar en elke volgende hond kost 52,12 euro per jaar. Bekijk: tarieven hondenbelasting Ede.

Vakantie
Super leuk als je hond meegaat op vakantie. Check hiervoor de vervoerskosten met het vliegtuig. Ga je met de auto? Check onze blog ‘Zorgeloos op vakantie met je hond‘ voor de tips en tricks. Kan je hond niet mee op vakantie? Dan kun je je hond afzetten bij onze dierenoppas in Ede of een oppas bij jou in de buurt. 

Hoeveel kost een hond?
Dus, wat kost een hond? De kosten verschillen per hond. Een kleine hond kost qua voer, ingrepen en medicatie minder dan een grote hond. Ook hebben enkele rassen een verhoogde kans op erfelijke ziektes en gezondheidsproblemen. Dit geldt natuurlijk ook voor alle andere huisdieren. Ga je voor een hond, kies dan voor een hond die bij jou en je situatie past. Oriënteer je in de hondenrassen voordat je een hond aanschaft. Kun je de verwachte en onverwachte kosten missen, heb je straks ook nog genoeg tijd voor een hond en past hij dan nog bij jou en je gezin? Dan kun je een stapje verder.

Maak iemand in je omgeving blij via:

WhatsApp
Telegram
Facebook
LinkedIn
Email

Anderen bekeken ook:

Ontvang nieuwtjes, exclusieve tips en deals. Meld je aan voor de nieuwsbrief.

Sluit menu