Wat kost een hond? Dit zijn alle kosten op een rijtje

Twee honden puppies labrador golden retriever kopen
Anita
Anita

Doggy Time

Ben je van plan om een puppy of volwassen hond te kopen, of een hond te adopteren? Stel jij jezelf de vragen waar je op moet letten en wat kost een hond? Wij hebben alle (maandelijkse) kosten voor het houden van een hond voor je op een rijtje gezet.

Wat kost een hond? Een rijtje met de kosten waar je op moet letten.

De vraag ‘wat kost een hond?’ is een veel gestelde vraag wanneer het aankomt bij de aankoop van een hond. Niet zo raar dus dat je hierover nadenkt. Bij het kopen en houden van een hond komen (onvoorziene) kosten snel om de hoek kijken. Daarom hebben wij voor je opgesomd aan welke (maandelijkste) kosten je kunt denken bij het kopen van een hond. 

Hond kopen: (maandelijkse) kosten hond

Een puppy is vaak duurder dan een hond uit het asiel. Een puppy kan wel meer dan 1000 euro kosten. Vaak zijn de kosten voor een hond uit het asiel tussen de 100 en 400 euro. Het dierenasiel heeft veel honden die op zoek zijn naar hun gouden mandje en een beter leven. Mocht je toch voor een puppy kiezen, kijk dan goed naar de betrouwbaarheid van de fokker. Koop niet zomaar een pup omdat die goedkoper is dan de meesten: ook in Nederland komt broodfok helaas nog heel vaak voor. In onze blog ‘Broodfok herkennen‘ lees je hier meer over.

Chippen en registreren

Een hond chippen of het registreren van een hond is verplicht. Volgens het Rijksoverheid moet je hond binnen 7 weken na de geboorte zijn gechipt en geregistreerd. Ook honden die worden geïmporteerd moet je registreren. Dit moet binnen 2 weken na aankomst gebeuren. Een geïmporteerde hond moet al in het buitenland gechipt zijn voordat hij in Nederland aankomt. De kosten voor honden chippen en registreren liggen rond 30 euro. 

Castratie of sterilisatie

De kosten voor de castratie of sterilisatie beginnen vaak rond de 180 euro tot 650 euro. De kosten zijn afhankelijk van het tarief van de dierenarts en het gewicht van de hond. 

Hondenverzekering

Vergeet ook zeker hondenverzekeringen niet. Met een hondenverzekering dek je de medische kosten waar je hond mee te maken krijgt, zeker puppy’s bezoeken regelmatig een dierenarts. Klik op de afbeeldingen hieronder voor meer informatie (let op: neem de premievoorwaarden altijd goed door!). Eerst meer weten? Vergelijk de hondenverzekeringen van onze partners via: hondenverzekeringen vergelijken.

Huisvestingskosten

Een bench, een mand, vervoer voor in de auto/fiets, een goede hondenriem, halsband, etensbakken, speeltjes etc. 

Hondentraining / Hondencursus

Een cursus is essentieel. Niet alleen voor een pup, maar juist ook voor een oudere hond. Je wilt natuurlijk geen ongeleid projectiel in huis. Een training helpt niet alleen voor het aanleren van commando’s, maar is ook een belangrijk middel voor een betere band met je hond.

Hondenvoer, anti-vlooienmiddel, botjes enz.

Net als wij mensen heeft je hond iedere dag eten nodig. De hoeveelheid is onder andere afhankelijk van het soort voer (welk (huis)merk kies je? Heb je liever vers vlees en/of heeft jouw hond voer nodig die de gewrichten ondersteunen) en de grootte van je hond: een pup eet een stuk minder dan een puber of volwassen hond. Naast voer heeft een hond ook een hoop verzorging nodig. Denk ook aan eventuele vitamines, hypo-allergeen shampoo en speciaal voer voor wanneer je hond bijvoorbeeld een allergie heeft.

Hondenverzorging

Verzorgingsproducten zoals shampoo. Vergeet ook zeker de hondentrimsalon niet. Een hond met een lange of dubbele vacht moeten eens in de zoveel tijd naar de trimsalon. Sommige honden hebben een hekel aan nagels knippen. Als dit je niet zelf lukt, dan is dit ook iets om voor naar de hondentrimmer (of dierenarts) te gaan.

Dierenarts en dierenverzekeringen

Jaarlijks ben je voor de controle, entingen, ontworming, gewichts- en gebitscontrole +/- 130 euro kwijt. De kosten kunnen al snel oplopen als er onderzoek nodig is. Denk hierbij aan een bloedonderzoek, foto’s of een echo. Eventuele medicatie, operaties, fysiotherapie en crematie van je hond komen bij de bijkomende kosten. Je kunt overwegen om een dierenverzekering te nemen. Let er wel op dat sommige rassen zijn uitgesloten voor het declareren van bepaalde behandelingen. Een kijkje nemen kan natuurlijk altijd.

Hondenbelasting

In veel gemeenten betaal je jaarlijks hondenbelasting. In de gemeente Ede kost een eerste hond (in 2021) 35,16 euro per jaar en elke volgende hond kost 52,20 euro per jaar. Bekijk: tarieven hondenbelasting Ede.

Op vakantie met je hond

Super leuk als je hond meegaat op vakantie. Check hiervoor de vervoerskosten met het vliegtuig. Ga je met de auto? Check onze blog ‘Zorgeloos op vakantie met je hond‘ voor de tips en tricks. Kan je hond niet mee op vakantie? Zet je hond af bij onze dierenoppas in Ede in huiselijke sfeer of een oppas bij jou in de buurt. 

Dus, wat kost een hond?

Zoals je al kunt zien verschillen deze per hond. Een kleine hond kost qua voer, ingrepen en medicatie minder dan een grote hond (o.a. vanwege het gewicht). Ook hebben enkele rassen een verhoogde kans op erfelijke ziektes en gezondheidsproblemen. Dit geldt natuurlijk ook voor alle andere huisdieren. Ga je voor een hond, kies dan voor een hond die bij jou en je situatie past. Oriënteer je in de hondenrassen voordat je een hond aanschaft. Kun je de verwachte en onverwachte kosten missen, heb je straks ook nog genoeg tijd voor een hond en past hij dan nog bij jou en je gezin? Dan kun je een stapje verder.

Anita van Doggy Time Ede met twee bulldogs
Dierenoppas Ede

Neem je een ‘quarantaine hond’?

Heel herkenbaar: je werkt vanuit huis en heb op dit moment alle tijd van de wereld. De kinderen zijn thuis en hoeven ook nog niet naar school vanwege de Coronavirus-maatregelen. Nu je veel thuis zit kan de gezelschap van een hond heel leuk klinken: de hond kan zo bij het gezin. Genoeg tijd om hem uit te laten, trucjes te leren en te spelen. Past een hond ook nog bij jou en je gezin als het normale leven weer begint? En wat doe je met je hond als je op vakantie gaat? Ook na het Coronavirus heb je deze verplichtingen en maandelijkse kosten voor je hond. Stel jezelf de vraag: waarom heb ik eerder geen hond genomen en waarom overweeg ik nu juist een hond? Kijk ook goed naar jouw levensstijl en kies het ras dat bij jou past. Bekijk de video en denk hier goed over na!

Doggy Time Webwinkel

Alvast inspiratie opdoen waar je aan kunt denken bij honden producten? Neem een kijkje in onze Doggy Time Webwinkel

Share on whatsapp
Share on facebook
Share on email
Share on telegram

Sinds de komst van Corona is de vraag naar puppy’s hard gestegen en helaas profiteert

Heb je een hond of ben je van plan een hond aan te schaffen en

Iedereen die mij een beetje kent, weet dat ik een grote Bulldog liefhebber ben. En

Ontvang nieuwtjes, exclusieve tips en deals. Meld je aan voor de nieuwsbrief.

Sluit menu