Dierenverzekeringen    Hondenwebshop     Hondenvakanties     Honden blog   

Waarom eet mijn hond gras? Dit zijn de redenen!

Hond eet gras
Anita
Anita

Doggy Time

Help! Waarom eet mijn hond gras?! Een hond eet gras van tijd tot tijd. Het ene ras misschien wel vaker dan het andere. Waarom is dat eigenlijk? Velen beweren dat het te maken heeft met een hond en darmproblemen, maar is dat wel zo? Vinden honden gras niet gewoon een smakelijk dessert? Of doen ze dit gewoon omdat ze zich vervelen? In deze blog lees je welk gras honden lekker vinden (ja, je leest het goed!) en welk gras honden eten voor hun darmproblemen. Ontdek de oorzaken van een hond die gras eet.

Waarom eet mijn hond gras?

Het eten van gras kan voor een hond meerdere oorzaken hebben. Een puppy kan gras eten uit speelsheid. Ook is gras iets ‘nieuws’ en nieuwe dingen zijn vanuit de ogen van een pup altijd om ontdekt te worden via hun bek en tandjes. Toch wijst het eten van gras meestal op twee dingen: gras eten omdat het lekker is en gras eten omdat een hond darmproblemen heeft. Een hond wekt namelijk een braakreflex op door het eten van gras.

Waarom eet een hond (veel) gras?

Wij mensen letten er misschien niet op, maar een hond kiest zijn gras goed uit. Een hond die gras eet heeft namelijk te maken met twee soorten gras: dunne grassprietjes en een ruwere grassoort.

Vinden honden gras eten lekker, of?

Hond eet gras: dunne stengeltjes, jong gras

Honden zoeken specifieke grassprietjes op om te eten. Jong gras, ofwel kleine sprietjes worden over het algemeen gezien als een smakelijk dessert. Deze dunne stengeltjes zijn namelijk vaak zoet en dit vindt de hond lekker. Met het gegeven dat een hond alles doet voor een heerlijk snoepje is het eigenlijk best logisch, toch?

Hond eet gras: groffe bladen, gras met haartjes

Heb je een hond die aan het grazen is en juist op zoek gaat naar groffe bladen? Grote kans dat je hond last heeft van zijn maag of dat je een hond met darmproblemen hebt. De groffe bladen hebben namelijk een ruwe kant; het ruwe van dit blad zijn haartjes die schuren tegen de maagwand. Dit is een teken dat de hond last heeft van zijn maag. Door het eten van dit gras wekt de hond een braakreflex op en kan hierdoor overgeven. Over het algemeen een teken dat er iets in z’n maag zit en dat eruit moet. Je kunt het eten van groffe bladen (ruw gras) zien als een natuurlijk braakmiddel voor je hond.

Let extra goed op in de herfst, lente- en zomermaanden

In de herfst vallen naast bladeren ook eikels van de bomen. Voor sommige honden is ook een eikel een toetje, maar helaas is dit een stuk schadelijker dan jonge grassprietjes. Eikels zijn niet alleen slecht voor honden, ze kunnen zelfs levensgevaarlijk zijn. Lees hierover meer in de blog ‘Zijn eikels giftig voor honden?‘. Ook de lente en zomermaanden zijn vanwege de eikenprocessierupsen helaas een bron voor gezondheidsklachten. Meer informatie kun je vinden via de blog ‘Processierups honden: wat te doen bij symptomen‘.

Heeft mijn hond darmproblemen?

Mijn hond eet elke dag gras, waarom eet mijn hond gras?

Heb je een hond die elke dag gras eet of een hond die steeds gras blijft eten? Eenmalig gras eten is niet ernstig, maar als het vaker gebeurt dan lijkt er wel echt iets aan de hand. Als je hond darmproblemen heeft dan kan hij of zij daar flink last van hebben. 

Mijn hond heeft darmproblemen, wat kan ik doen?

Lees je meer in over je ras. Staat je hond bekend als een ras met deze aandoeningen? Bekijk onze honden blog over hondenrassen, misschien dat jouw ras er al tussenstaat. Sommige honden kunnen namelijk ook chronisch last hebben van hun darmen (IBD: Inflammatory Bowel Desease). Er kan ook iets anders aan de hand zijn. 

Raadpleeg de dierenarts

Maak een afspraak en ga langs bij de dierenarts om de oorzaak van een hond met darmproblemen vast te stellen. De dierenarts kan je hier verder bij helpen. 

Voorkom onvoorziene kosten met een hondenverzekering

Ga langs de dierenarts om je hond na te laten kijken. Een bezoek aan de dierenarts kan hoge kosten met zich meebrengen – natuurlijk afhankelijk van welk ingreep of onderzoek er gedaan moet worden. Bij een hondenverzekering ben je meestal volledig gedekt voor een medisch onderzoek. Bekijk welke hondenverzekering bij jou past en vergelijk direct alle hondenverzekeringen.

Weet je nog niet of je een hondenverzekering wil afsluiten? Lees dan de blog ‘Wel of geen hondenverzekering?‘.

Heb je een hond of ben je van plan een hond aan te schaffen en

De hond Golden Retriever is een populaire familiehond dat oorspronkelijk is gefokt voor de jacht

Iedereen die mij een beetje kent, weet dat ik een grote Bulldog liefhebber ben. En

Ontvang nieuwtjes, exclusieve tips, deals en informatie over onze diensten.
Meld je aan voor de nieuwsbrief.

Sluit menu