Dierenverzekeringen    Hondenwebshop     Hondenvakanties     Honden blog   

Waarom kwispelen honden?

Kwispelende hond staart lichaamshouding
Anita
Anita

Doggy Time

Waarom kwispelen honden? En is mijn hond blij als hij kwispelt? Dit zijn vragen die vaak aan ons worden gesteld. Honden kwispelen om verschillende redenen, niet alleen omdat ze blij zijn. De lichaamstaal van een hond zegt meer dan de meeste Nederlanders denken; de staart van een hond is namelijk erg belangrijk in de communicatie tussen honden (ook wel hondentaal genoemd). In deze blog vertellen wij je meer over een kwispelende hondenstaart en een blije hond.

Waarom kwispelen honden?

Ook jij hebt vast wel een keer deze (vaak ontroerende) video’s zien langskomen: een blije hond die zijn baasje na lange tijd ziet en heen en weer kwispelt met zijn staart. Opnieuw een bevestiging dat honden kwispelen als ze blij zijn. Meestal is dit wel het geval, maar het is niet zo dat een hond alleen kwispelt als hij blij is. Waarom kwispelen honden dan nog meer?

Een hond kan ook kwispelen omdat hij nieuwsgierig, opgewonden, bang of nerveus is, agressief wordt, of kan zelfs een kalmerend signaal afgeven om een conflict met een andere hond te voorkomen. Het is belangrijk om op de hondentaal te letten: wat zegt je hond nog meer met zijn lichaamshouding? Aan de oren, ogen en vacht (denk aan omhoogstaande nekharen) kun je bijvoorbeeld zien hoe je hond zich voelt. Een blije hond die kwispelt heeft een ontspannen houding, terwijl een nerveus of bang hondje die kwispelt, geen ontspannen houding heeft.

Hoe herken ik een blije hond?

Een gelukkige of blije hond beweegt met ‘de blije kwispel’ de staart breed en is er weinig tot geen spierspanning te zien. Beweegt de hond zijn staart vooral naar rechts, dan ervaart de hond positieve emoties. Beweegt de hond zijn staart vooral naar links, dan ervaart de hond negatieve emoties. Een hond die het spannend vindt kun je herkennen aan de zogeheten ‘propellorkwispel’. Wil je weten hoe de blije kwispel eruit ziet en wat er wordt bedoeld met een propellorkwispel? Bekijk in dit filmpje wat de betekenis van verschillende soorten kwispels betekent en ontdek hoe dit eruit ziet.

Signalen dat je hond van je houd

Wil je weten hoe je een blije hond kunt herkennen? De top 5 signalen dat je hond van je houd hebben wij hieronder voor je beschreven:

1. Enthousiaste begroeting

Een blije hond is enthousiast dat je weer thuiskomt, ook al ben je maar tien minuutjes weggeweest. Als hij je komt begroeten, dan is de kans erg groot dat hij blij is om je te zien. Ook wanneer je hond met zijn favoriete speeltje naar je toe komt, is hij enorm blij om je te zien. Dit is een teken van affectie.

Doet hij dit normaal wel altijd, maar komt die ineens niet meer? Dan kan er iets aan de hand zijn. Let goed op zijn staart en lichaamshouding, je weet nu hoe en waarom een hond kwispelt ;-). 

2. Bij je in slaap vallen

Valt je hond bij je in slaap op je schoot of tegen je aan, dan is dit een teken dat hij je vertrouwt en zich op z’n gemak voelt. In een roedel liggen honden ook tegen elkaar aan, omdat honden zich zo veilig voelen.

3. Je hond zit in de ‘speelpositie’

Een gelukkige of blije hond heeft vaker zin in een spelletje. Een hond die wil spelen neemt een bepaalde houding aan, waarbij het bovenlichaam op de grond hangt en de achterkant omhoog staat. Heeft je hond een staart, dan staat deze rechtop en kwispelt die hem heen en weer. Ook de oren staan dan naar voren en kijken ze je aan. Dit laatste is een oproep om te spelen. Komt het even niet uit, dan kun je je hond ook zichzelf laten vermaken. Dit kun je doen met de Trixie Snack Tuimel-Ei (het is ook nog eens erg lekker!). 

4. Je hond wilt het liefst in jouw kamer slapen

Slaapt je hond het liefst in jouw kamer en probeert hij dit toch altijd te doen, zelfs als jij dit niet wilt? Je bed kan heel comfortabel liggen, maar je hond wilt nergens anders zijn dan in zijn vertrouwde omgeving. Hij laat hiermee zien hoe loyaal hij is en niet afgezonderd te willen worden van zijn jou als zijn roedel. Wat je daarom kunt doen, is een honden bench of mand plaatsen in jouw kamer, zodat hij bij je is en toch een eigen veilige plekje heeft. Bekijk meer via ‘Bench kopen aanbod‘. 

5. Je hond eet goed

Heb je een hond die altijd blij zijn voerbakje opzoekt? Goed nieuws! Dan behoort hij tot de vaak tevreden, gezonde en gelukkige hond. Wilt hij ineens niet meer eten, of minder dan normaal, dan is dit vaak een teken dat er iets aan de hand kan zijn. Blijft dit aanhouden? Laat je hond dan controleren bij de dierenarts.

Onvoorziene kosten voorkomen?

Heb je liever geen onvoorziene kosten? Bekijk of een hondenverzekering iets voor jou is via onze blog Wel of geen hondenverzekering? Wil je liever direct vergelijken? Ga direct naar vergelijk hondenverzekeringen.

Bereken vrijblijvend je premie

Blije hond komt met favoriete speeltje KONG Air Football Squeaker

Laat je hond nog meer kwispelen met deze leuke honden speelgoed!

Heb je een hond of ben je van plan een hond aan te schaffen en

Ben je van plan om een puppy of volwassen hond te kopen, of een hond

Het weer in Nederland is op zijn zachts gezegd nogal onvoorspelbaar. Vooral in de maanden

Ontvang nieuwtjes, exclusieve tips, deals en informatie over onze diensten.
Meld je aan voor de nieuwsbrief.

Sluit menu