Dierenverzekeringen    Hondenwebshop     Hondenvakanties     Honden blog   

Hond Rhodesian Ridgeback – Alles wat je wil weten

Hond Rhodesian Ridgeback
Anita
Anita

Doggy Time

Deze maand is het de maand van de hond Rhodesian Ridgeback. Dit bijzondere ras valt op door de streep op zijn rug. Op de foto’s hieronder zie je ons fotomodel van deze maand: de prachtige Kenza van Sabrina! Kenza is deze maand ook nog eens jarig! Op deze foto’s kun je heel duidelijk zien waarom de Rhodesian Ridgeback ook wel Pronkrug wordt genoemd. Het gemiddelde gewicht van een teefje is 32 kilogram en een reutje 37 kilogram. De grootte van dit type jachthond ligt voor een teefje tussen 61-66 cm en die van het reutje op zo’n 63-69cm. 

Oorsprong van de Rhodesian Ridgeback

Wist je dat dit ras uit Zimbabwe komt en oorspronkelijk werd ingezet als leeuwenjager en waakhond? Dit is nog terug te zien in zijn karakter en zijn jachtinstinct. Deze bijzondere hond is daarom niet voor iedereen geschikt vanwege hun sterke, eigenzinnige, zelfverzekerd en zelfstandige karakter. Hij heeft een geduldige en consequente (op een positieve en respectvolle manier) baas nodig die veel tijd met zijn hond door wil brengen en echt een band met zijn hond wil opbouwen. Je moet zijn respect verdienen en hij moet het gevoel hebben dat hij op je kan vertrouwen.

 

Karakter Rhodesian Ridgeback 

De hond Rhodesian Ridgeback houdt ervan om bij zijn baas te zijn. Ze zijn in het karakter erg aanhankelijk naar hun gezin toe. Hij is in de regel waaks, beschermt zijn huis en gezin en blaft alleen wanneer hij iets niet vertrouwt. Naar vreemden kan hij wat afstandelijk zijn. Het is ook een heel gevoelig ras, ze leren snel en leggen snel verbanden, maar daardoor kan een negatieve ervaring al zorgen voor een afkeer tegen iets of iemand te krijgen. Een goede socialisatie en voldoende begeleiding en training is nodig. Hij kan in principe goed met andere honden, al kunnen reuen soms wat intolerant zijn naar elkaar. Ook met kinderen kan hij na de juiste socialisatie goed. Zij moeten hem wel met respect behandelen. Hij heeft een hoog tolerantie gehalte, maar zal niet alles accepteren.

Verzorging en gezondheid 

De Rhodesian Ridgeback herken je natuurlijk aan de streep over zijn rug. Dit komt doordat het haar op die plek in een tegenovergestelde richting groeit. Zijn vacht is kort en dicht. De Rhodesian Ridgeback is door zijn korte vacht niet goed bestand tegen regen en de meeste honden van dit ras vinden regen van zichzelf al niet fijn. De Rhodesian Ridgeback is een relatief makkelijke hond qua verzorging, hij heeft weinig vachtverzorging nodig. Dit ras is vaak al schoon van zichzelf en hoeft alleen af en toe geborsteld worden. Hij heeft geen specifieke ruiperiode. Wassen moet alleen worden gedaan als het echt nodig is.

Kenza hond Rhodesian Ridgeback op het zand

De Rhodesian Ridgeback is over het algemeen een gezonde hond. Hij kan wel aanleg hebben tot overgewicht. De streep over zijn rug (die er is ingefokt) geeft een verhoogd risico op Dermoïd sinus, een holte in de huid. Tijdens de ontwikkeling van zijn lichaam is de scheiding tussen het ruggenmerg en de huid abnormaal verlopen, hierdoor blijft er een opening bestaan. Het kan een ernstige aandoening zijn en zelfs doorlopen tot het wervelkanaal, met neurologische verschijnselen tot gevolg. Op de plek van de opening is de huid gevoeliger voor infecties. Ook voor andere aandoeningen aan het wervelkolom is de Rhodesian Ridgeback gevoeliger, zoals het Wobbler syndroom, een vernauwing van het wervelkanaal (DLSS) en Degeneratieve myelopathie (aantasting van het ruggenmerg). Verder komt elleboogdysplasie en heupdysplasie voor.

Kenza hond Rhodesian Ridgeback

Opvoeding en beweging van de Rhodesian Ridgeback

Ik heb jullie al verteld dat de Rhodesian Ridgeback een bijzonder hondenras is. Vandaag heb ik alles wat je wilt weten over de opvoeding en wat hij nodig heeft qua beweging op een rijtje gezet. 

Opvoeding Rhodesian Ridgeback

De Rhodesian Ridgeback is een trouwe, sociale en toegewijde gezinshond. Hij is slim, sterk en eigenzinnig en een cursus is daarom geen overbodige luxe. Een consequente, duidelijke, maar positieve en respectvolle opvoeding is nodig. Een harde aanpak is uit den boze. Het is een zachte en gevoelige hond en een harde opvoeding zal alleen maar averechts werken. Ze zijn erg gevoelig en een negatieve indruk kan snel een trauma worden. Positief belonen met aandacht en snoepjes zal het beste werken. Met een goede opvoeding luistert hij goed en is hij makkelijk te trainen. Vaak zoekt hij een persoon in zijn gezin uit die hij als leider ziet. Dit is vaak de persoon die het meest consequent is en het meeste van de verzorging op zich neemt.

Beweging van de hond Rhodesian Ridgeback

Rhodesian Ridgebacks zijn erg atletisch en goede klimmers. Een goed omheinde tuin is nodig, want een klein hekje zal ze niet tegenhouden. Hij is erg actief en energiek, heeft een groot uithoudingsvermogen en heeft een natuurlijk jachtinstinct. Twee keer per dag een wandelingetje van 10 minuten is niet genoeg en ook mentaal moeten ze uitgedaagd worden, denk hierbij aan speelgoed zoals de  Een hondensport zal hiervoor een goede uitkomst zijn en dit zullen de meeste honden van dit ras ook erg leuk vinden. Buiten zijn ze heel actief, maar in huis kunnen ze ook rustig en lui zijn en houden van op de bank of in de zon liggen. Hij vindt het heerlijk om erop uit te gaan met zijn baas, ze zijn daarom erg geschikt voor mensen die actief zijn en het leuk vinden om hun hond overal mee naar toe te nemen.

Hoe oud wordt een Rhodesian Ridgeback?

De levensverwachting ligt tussen de 10 en 12 jaar.

Kortom:

Ik hoef jullie al niet meer te vertellen dat ik fan ben van dit prachtige ras. De hond Rhodesian Ridgeback is een slimme, eigenzinnige, sociale en trouwe hond die erg actief is. Het is geen beginnershond, maar met een consequente en positieve opvoeding zal hij een geweldig gezinslid zijn die voor zijn baasjes door het vuur gaat. 

In onze blog ‘Activiteiten met je hond als het regent‘ lees je wat je kunt doen voor meer mentale uitdaging.

Kan met kinderen
Kan met honden
Kan alleen zijn
Heeft beweging nodig
Is gehoorzaam

Meer speelgoed voor de Rhodesian Ridgeback

Heb je een hond of ben je van plan een hond aan te schaffen en

De verwachting is dat er tussen april en half juli weer veel overlast komt door

Het weer in Nederland is op zijn zachts gezegd nogal onvoorspelbaar. Vooral in de maanden

Ontvang nieuwtjes, exclusieve tips, deals en informatie over onze diensten.
Meld je aan voor de nieuwsbrief.

Sluit menu