Dierenverzekeringen    Hondenwebshop     Hondenvakanties     Honden blog   

Border Collie hond – Alles wat je wil weten

Border Collie spelen met hondenspeelgoed op het gras
Anita
Anita

Doggy Time

Op verzoek van onze ‘Ras van de maand’ winnares Maartje gaan we deze maand dieper in op de Border Collie hond! De Border Collie staat bekend als een zeer intelligent hondenras die makkelijk te trainen is. Hij blinkt uit in verschillende behendigheidstrainingen, gehoorzaamheidswedstrijden en reddings- en zoekwerk. De Border Collie leeft om te werken en leert snel. Hoewel het een fantastische hond is voor een gezin dat veel tijd heeft om hem gelukkig en bezig te houden, is het ook een van de meest veeleisende rassen.

Oorsprong van de Border Collie hond

De Border Collie is ontwikkeld in het grensgebied van Engeland, Schotland en Wales. Hij werd vooral gebruikt voor het drijven en hoeden van schapen. Hoewel hij hier speciaal voor is gefokt, kan hij ook ingezet worden voor het hoeden en drijven van andere soorten vee.

Opvoeding van de Border Collie

De Border Collie houdt van gezelschap. Hij is heel loyaal en beschermend. Hij is makkelijk te trainen, mits dit op een goede manier gebeurd. Hij is zeer intelligent, alert, loyaal, trouw snel lerend en verstandig. Hij reageert snel waardoor je hem steeds een stap voor moet zijn. Hij kan bij een verkeerde aanpak snel de verkeerde dingen leren. 

Dit ras is vooral geschikt voor mensen die al wat ervaring hebben met honden en die een actieve levensstijl hebben. Hij is niet geschikt voor de bankhangers onder ons. Hij moet bezig gehouden worden en een taak hebben. Vanaf jonge leeftijd is vroege socialisatie nodig om nervositeit en agressie te voorkomen. Ook omdat zijn sterke aanleg om te hoeden problemen kan geven met anderen honden.

Kortharige Border Collie hond op het strand

Beweging en verzorging Border Collie hond

De Border Collie kan twee soorten vachten hebben: een kortharige vacht en een matig lange vacht. Bij beide vachten is de ondervacht dicht en zacht en is de bovenvacht dicht en middelmatig hard. De kortharige vachten hebben genoeg aan een keer per week met een slicker borstel borstelen om dode haren te verwijderen. De langharige vacht moet dagelijks geborsteld worden. Heb daarbij extra aandacht voor de vacht achter de oren en onder de staart.

De Border Collie heeft zeer veel beweging nodig. Hij raakt gefrustreerd als hij niet bezig kan zijn. Ze kunnen dan hyperactief en snel opgewonden raken waardoor ze kunnen slopen en door hun aangeboren herderinstinct kunnen ze ook bijten. Ook kan de Border Collie, als hij gefrustreerd is, stereotiep gedrag laten zien, zoals zijn eigen staart najagen. Een grote, goed afgezette tuin is geen overbodige luxe. Naast fysieke beweging heeft de Border Collie ook mentale uitdaging nodig. Hondenspeeltjes zijn een goede manier om energie zowel fysiek als mentaal kwijt te raken.

Kleine Border Collie hond met gescheurd papier

Erfelijke ziektes en andere aandoeningen

Dit hondenras is gevoelig voor aandoeningen aan het oog en bewegingsapparaat. Een groeiend probleem is epilepsie. Heupdysplasie is een veelvoorkomend probleem. Dit is een erfelijke aandoening, maar kan in combinatie met veel traplopen en wild spelen op jonge leeftijd toenemen. Een andere aangeboren aandoening is Collie Eye Anomaly (CEA). Helaas is dit nog niet te genezen. Bij CEA zijn bepaalde delen van het oog, zoals het oogwit, het vlies en de retina niet goed ontwikkeld. Deze aandoening is te herkennen aan verminderd zichtvermogen. In het donker kan hij angstig overkomen.

Klik voor meer informatie

Hoe oud wordt een Border Collie?

De levensverwachting ligt tussen de 12 en 14 jaar.

Kortom:

Dit ras is geschikt als gezelschapshond, maar heeft veel beweging nodig om zijn energie kwijt te kunnen. Naast fysieke energie is mentale uitdaging nodig. In onze blog ‘Activiteiten met je hond als het regent‘ lees je wat je kunt doen voor meer mentale uitdaging. 

Wat kost een hond?

Wil je een hond aanschaffen en ben je ervan overtuigd om dit ras te kunnen bieden wat het nodig heeft? Voorkom onvoorziene kosten en lees onze blog ‘Wat kost een hond‘.

Hondenverzekeringen vergelijken

Heb je al een hond maar nog geen ziekteverzekering voor je hond? Vergelijk de hondenverzekering die bij jou past. Heb je er nog niet over nagedacht of nog niet overtuigd? Bekijk of een hondenverzekering wel of niet bij jou past.

Kan met kinderen
Kan met honden
Kan alleen zijn
Heeft beweging nodig
Is gehoorzaam

Heb je een hond of ben je van plan een hond aan te schaffen en

De verwachting is dat er tussen april en half juli weer veel overlast komt door

Het weer in Nederland is op zijn zachts gezegd nogal onvoorspelbaar. Vooral in de maanden

Ontvang nieuwtjes, exclusieve tips, deals en informatie over onze diensten.
Meld je aan voor de nieuwsbrief.

Sluit menu