Anita | Doggy Time

Waarom je je hond in deze tijd beter aangelijnd kunt houden

Nu we zoveel mogelijk thuis werken in verband met het Coronavirus is de lente ineens begonnen. Naast alles geeft de lente ons mooie vooruitzichten met het weer. Komende week lijkt de temperatuur te stijgen naar 20+ graden. Heerlijk weer om met je hond te gaan wandelen, met de voorgeschreven 1,5 meter afstand natuurlijk ;). Pas in deze tijd wel extra goed op met wilde zwijnen als je met je hond naar het bos of losloopgebied gaat..

 
 

Honden aangevallen door wilde zwijnen

Vanaf nu is het weer extra goed opletten als je met je hond naar het bos of naar een losloopgebied gaat: er zijn namelijk weer wilde zwijnen geboren. Hoe schattig dit ook klinkt, dit kan zowel voor mens als dier voor gevaarlijke situaties zorgen. Hoewel de zeugen met jongen voornamelijk beschutte plekken opzoeken, zijn er al een aantal honden aangevallen door een wild zwijn, zo ook in Ede in het bosgebied de Sysselt. 

Een wild zwijn in het nauw…

Normaliter zullen wilde zwijnen weglopen als jij of je hond te dichtbij komt, maar als een zwijn zich in het nauw gedreven voelt of als jij of je hond iets te dicht bij haar jongen komt, zal de moeder de aanval inzetten. In deze periode zijn de zeugen agressiever. Een zwijn kan je hond ernstig verwonden met hun slagtanden en daarom is voorkomen beter dan genezen. De beste tip is om je hond aangelijnd te houden en op de paden te blijven lopen. Houd je hond verder goed in de gaten.

Een wild zwijn staat voor je.. en nu?

Het zal je maar overkomen.. je loopt samen met je hond rustig door het bos en staat ineens oog in oog met een wild zwijn. Wat je het beste kunt doen is hem te negeren en door te lopen of sta stil als hij de weg blokkeert. Kijk hem niet in de ogen aan. Als hij de aanval inzet, maak je zo groot mogelijk en maak zoveel mogelijk lawaai. Wegrennen zal niet helpen en het enige wat voor een mens zal helpen om aan een zwijn te ontsnappen is in de boom te klimmen. 

Wordt je hond toch gebeten?

Krijg je te maken met een gewonde hond? Roep hem dan meteen terug en ga er zo spoedig mogelijk mee naar de dierenarts. Laat hem niet achter het zwijn aangaan, de kans is groot dat hij het niet overleefd. Neem ook contact op met de boswachter, fauna- of terreinbeheerder, zij houden in de gaten of een losloopgebied nog wel veilig is voor mensen en (loslopende) honden.

wild zwijn met slagtanden

Wist je dat..

ook een Rottweiler en Pitbull het niet kunnen opnemen tegen een wild zwijn? Een volwassen mannetje (keiler) kan in onze leefomgeving zo’n 135 kilo worden. In Rusland zijn zelfs mannetjes met een gewicht van 300 kilo opgedoken.

Lees ook..

Deel deze blog via:

WhatsApp
Telegram
Facebook
LinkedIn
Email

Anderen bekeken ook:

Ontvang nieuwtjes, exclusieve tips en deals. Meld je aan voor de nieuwsbrief.

Sluit menu