Dierenverzekeringen    Hondenwebshop     Hondenvakanties     Honden blog   

Yorkshire Terriër karakter – Alles wat je wil weten

Yorkshire Terrier pup
Anita
Anita

Doggy Time

De winnares van ras van de maand augustus Rian Keijzers! Deze maand is het de maand van de Yorkshire Terriër. Dit schattige hondje is een van de kleinste hondenrassen, maar wel met een groot karakter. Ze zijn vaak tussen de 20 en 25 centimeter hoog en wegen rond de 3 kilo. De Yorkshire Terriër staat ook wel bekend als het York hondje, Yorkie, de Yourkie dog en de York Terriër. Lees meer over het Yorkshire Terrier karakter.

Yorkshire Terriër karakter

De Yorkshire Terriër hond (ook wel York hondje) is een klein hondje met een groot karakter. Het is een echte gezelschapshond en is in de regel actief, levendig, intelligent en moedig. Ook zijn ze alert, nieuwsgierig en eigenzinnig. De York Terriër kan ook nog eens heel waaks zijn. Ze zijn erg gehecht aan hun gezin en zijn het liefst zo dicht mogelijk in de buurt van hun baas. Omdat hij zo intelligent is heeft dit ras een zeer groot probleemoplossend vermogen. Doordat hij van oorsprong een Terriër is, is hij vasthoudend, zelfstandig en heeft hij een groot doorzettingsvermogen. Door deze eigenschappen, die vroeger van belang waren voor het jagen onder de grond en het verdelgen van ratten, wordt hij tegenwoordig wel eens gezien als koppig.

Oorsprong van de Yorkshire Terriër

De Yorkshire Terriër is van oorsprong een rattenverdelger uit Noord-Engeland. In Noord-Engeland kruisten Schotse textielarbeiders hun eigen Terriërs met de lokale Terriërs en zo is uiteindelijk de Yorkshire Terriër ontstaan. Hij werd gehouden voor gezelschap, jacht onder de grond en het verdelgen van ratten.

Yorkshire Terrier Misty
Schattige Misty, een Yorkshire Terriër

Verzorging van het York hondje

Een veeleisende vacht en gebit.. De Yorkshire Terriër staat bekend om zijn mooie, glanzende, (matig) langharige vacht. Het is een hond die geen haar verliest. De vachtverzorging is redelijk intensie en moet dagelijks gecontroleerd en gekamd worden om klitten te voorkomen. Ook de ogen en oren moeten gecontroleerd en schoongemaakt worden. Verder kan dit hondenras last hebben van etensresten die blijven hangen in zijn snor. Af en toe moet hij in bad, vaak wordt 1 tot 2 keer per maand aangeraden. Het gebit is een punt van aandacht, want deze kan vanaf jonge leeftijd al snel achteruit gaan. Poetsen en regelmatig tandsteen laten verwijderen is belangrijk. Ook voldoende stevig kauwmateriaal is aan te raden omdat dit bijdraagt aan de verzorging van zijn eigen gebit. Pups die aan het wisselen zijn kunnen te maken krijgen met melktandjes die niet los willen laten. Check daarom regelmatig het gebit!

Beweging ‘Yorkie dog’

Hoe veel beweging heeft een Yorkshire Terriër nodig? De Yorkshire Terriër wordt tot de gezelschapshonden gerekend, maar is een Terriër in hart en nieren en heeft nog veel eigenschappen van de Terriër. Hij is erg actief en sportief en wil uren spelen en wandelen. Uren wandelen hoef je met dit ras niet, omdat de meeste Yorkshire Terriërs in huis ook al erg levendig zijn en graag door de tuin rennen en willen spelen met hun baas. Je moet er wel voor zorgen dat hij zich niet gaat vervelen, dit kan zich uiten in veel blaffen. Mentale uitdagingen zijn dan ook een must. Zie hiervoor ook tips 1 tot en met 4 van de blog:
6 activiteiten die je met je hond kunt doen als het regent
.

Yorkshire Terrier opvoeden 

De Yorkshire Terriër is in het karakter een aanhankelijk hondje die het leuk vindt om te werken voor zijn baas. Een consequente opvoeding is, ondanks dat hij zo klein is, ook bij de Yorkshire Terriër nodig. Hij is over het algemeen vrij makkelijk te trainen en leert snel. Hij vindt taakjes en werken voor/met zijn baas erg leuk. Bij cursussen en verschillende hondensporten doet dit ras het vaak goed. Het is erg belangrijk dat hij goed gesocialiseerd wordt met andere honden. Wordt dit vanaf het begin gedaan, dan kan hij vaak goed leren omgaan met andere honden en huisdieren.
 

Yorkshire Terrier karakter (als pup)

Til Yorkies als pup niet meteen op als er andere honden aankomen, maar let wel op met grote honden die wat wilder zijn om negatieve associaties met andere honden te voorkomen. Omdat hij zo klein is, is hij niet zo geschikt voor jonge kinderen. Voor oudere kinderen kan hij een goed maatje zijn als ze hem met respect behandelen. Binnen het Yorkshire Terriër karakter is hij in de aard erg gehecht aan zijn gezin en aanhankelijk, maar soms kan dit ervoor zorgen dat hij een ‘eenmanshond’ wordt. Zindelijk worden kan een puntje van aandacht zijn bij de Yorkshire Terriër, voorkom dat hij in huis zijn behoefte doet en beloon hem als hij dit buiten doet.
Yorkie Dog Misty
Lieve Misty!

Erfelijke ziektes bij de Yorkshire Terrier

Welke erfelijke ziektes komen het meest voor bij Yorkshire Terriërs? Dit hondenras heeft een hoog risico op erfelijke ziektes. Doordat hij zo klein is valt dit niet altijd goed op, dus het is goed om hier alert op te zijn. Een aantal van de meest voorkomende aandoeningen zijn heup en knieproblemen zoals Patellaluxatie: een verschoven knieschijf, oogafwijkingen zoals PRA: een oogaandoening die uiteindelijk kan leiden tot blindheid, Tracheacollaps: samenklappen van de luchtpijp en het Brachycefaal Obstructief Syndroom (BOS): met enorme benauwdheid als gevolg.

Gemiddelde leeftijd Yorkshire Terriër

De levensverwachting ligt tussen de 12 en 15 jaar.

Kortom:

Een Yorkshire Terriër is een klein hondje met een groot karakter. Hij is actief, levendig, zelfstandig en houdt van gezelschap. Met de juiste opvoeding en genoeg fysieke en mentale uitdagingen is hij een echte maatje voor het gezin. Hij is over het algemeen goed te trainen en is erg slim. Vanwege zijn grootte is socialisatie erg belangrijk. Ook het verzorgen van zijn vacht en gebit kost wat tijd, net zoals het zindelijk maken kan zijn. De Yorkshire Terriër heeft wel een groot risico op erfelijke ziektes en het is belangrijk om hier alert op te zijn. 

Kan met kinderen
Kan met honden
Kan alleen zijn
Heeft beweging nodig
Is gehoorzaam

Wat kost een hond?

Ben je van plan om een hond te kopen en ben je benieuwd naar alle kosten waar je rekening mee moet houden? Lees het in onze blog: wat kost een hond?

Hondenvoer voor de Yorkshire Terriër

Heb je een hond of ben je van plan een hond aan te schaffen en

Ben je van plan om een puppy of volwassen hond te kopen, of een hond

Het weer in Nederland is op zijn zachts gezegd nogal onvoorspelbaar. Vooral in de maanden

Ontvang nieuwtjes, exclusieve tips, deals en informatie over onze diensten.
Meld je aan voor de nieuwsbrief.

Sluit menu