Dierenverzekeringen    Hondenwebshop     Hondenvakanties     Honden blog   

Gescheurde kruisband bij een hond: symptomen en operatie

Gescheurde kruisband hond bij dierenarts krijgt prik voor verdoving
Anita
Anita

Doggy Time

“Help! De kruisband van mijn hond is gescheurd!” Een gescheurde kruisband bij een hond is de meest voorkomende (orthopedische) letsel. Ook komt het vaker voor bij grote honden. Heb je het idee dat je hond te maken heeft met een kruisband die is gescheurd? In deze blog lees je hoe je een gescheurde kruisband bij een hond kunt herkennen (symptomen) en hoe je dit kunt laten behandelen. Moet je hond worden geopereerd? Lees dan hoe en waar je de kosten voor deze operatie kunt beperken. Lees snel meer!

Wat is een gescheurde kruisband bij een hond?

De kruisbanden zijn twee banden die tussen de scheen- en dijbeen zitten. Deze banden zitten kruiselings en houden twee botten tegenover elkaar vast. Een gescheurde kruisband bij een hond kan ontstaan door meerdere oorzaken. Meestal is het de voorste kruisband die dan scheurt. Op het moment dat een band scheurt, is de knie niet meer stabiel. Een gescheurde kruisband zorgt ervoor dat de scheenbeen en dijbeen over elkaar schuiven, waardoor de meniscus ook kan scheuren. 

Gescheurde kruisband hond: hoe ontstaat het?

Een gescheurde kruisband bij een hond kan meerdere oorzaken hebben. Dit kan bijvoorbeeld genetisch bepaald zijn, een ongeluk, een verkeerde beweging (tijdens het spelen), pech (denk aan het stappen in een gat) of het kan te maken hebben met de grootte van een hond. Een gescheurde kruisband komt vaker voor bij de grote honden, omdat een grote hond zwaarder is, is de belasting op de kruisband ook zwaarder. Doordat honden (intensief) spelen, komt er meer kracht op de kruisband te staan en hierdoor is een kruisband kwetsbaarder. Dit kan leiden tot een scheur in de knie bij honden, de kruisbanden scheuren dan na een ongeluk of een verkeerde beweging.

Gescheurde kruisband hond symptomen

Een voorste gescheurde kruisband bij een hond kun je herkennen aan de volgende symptomen:

• Hond loopt mank met voorpoot
• Hond loopt kreupel met achterpoot
• Zwelling van en rondom de knie
• Hevige pijn in de knie
• Hond loopt mank en tipt met tenen de grond aan
• De poot met een gescheurde kruisband wordt niet meer gebruikt
• Hond blijft zitten en legt gewonde poot naast zich neer
• Hond wil niet spelen of wandelen (vanwege de pijn)
• Hond wilt plotseling niet dat je zijn/haar knie aanraakt
• Een “klik”-geluid tijdens het wandelen

(Voorste) kruisband gescheurd, wel of geen operatie?

Net als ieder ander letsel kun je ervoor kiezen om het wel of niet te laten behandelen met een operatie. Kies je voor een “niet-chirurgische” ingreep, dan kies je in principe voor langdurige rust en pijnstilling. Echter is deze methode niet vaak succesvol en wordt dit niet aangeraden. Is de (voorste) kruisband van je hond afgescheurd, dan wordt je aangeraden om dit zo snel mogelijk te laten behandelen. Kies je toch voor een langdurig herstel, bekijk medicijnen bij “Dé specialist in diergeneesmiddelen.”

Kan een hond lopen met gescheurde kruisbanden?

Een hond met een gescheurde kruisband moet zo snel mogelijk worden behandeld. Laat je je hond toch doorlopen met een (voorste) kruisband die is afgescheurd, dan komt er vocht in de knie en ontstaat er artrose. Laat je je hond nog langer doorlopen met een gescheurde kruisband, dan kan er ook bindweefsel ontstaan, dit maakt de kans op volledig herstel kleiner. Behandel een hond met gescheurde kruisbanden daarom zo snel mogelijk. 

Operatie bij gescheurde kruisbanden

Wil je je hond zo goed mogelijk laten behandelen tegen een scheur in de knie, dan zul je te maken krijgen met een operatie. Bij een chirurgische ingreep (en opname) worden de gescheurde kruisband(en) van de hond behandeld. Breng je hond naar de dierenarts voor een consult, die zal deskundig naar de knie van je hond kijken en een diagnose stellen. In de meeste gevallen worden er ook röntgenfoto’s gemaakt om de scheur te bevestigen. 

Nabehandeling (meniscus) operatie

Is je hond een chirurgische behandeling, ofwel operatie ondergaan, dan is het tijd om de knie te laten herstellen. Dit kan enkele weken duren. Veel dierenartsen adviseren om zeker de eerste zes weken volledig rust te houden. Ook kan er direct na de operatie een revalidatieschema worden geadviseerd. De dierenarts zal dit revalidatieproces van je hond met je doornemen om de scheur in de knie zo goed mogelijk te behandelen. Tijdens en na het revalideren kom je terug voor de controles. 

Kruisband operatie hond kosten

De kosten voor de operatie van de kruisband van je hond variëren bij de dierenartsen. Houd rekening met operatiekosten tussen € 1.200 en € 2.000,-. Dit zijn fikse bedragen. Hierbij komen de consult, diagnose, röntgenfoto’s, nabehandeling en controles bij. Houd er ook rekening mee dat de meerderheid van de honden die  een gescheurde kruisband hebben gekregen, dit later ook krijgen aan de andere knie.
 

Dek jezelf tegen de (operatie)kosten

Uiteraard kun je jezelf dekken tegen deze kosten. Hier komen alle hondenverzekeringen
kijken. Er zijn verschillende aanbieders van hondenverzekeringen via Doggy Time die je kunt vergelijken. Speciaal voor jou hebben wij daarom een vergelijker opgezet met de beste hondenverzekeringen. Oriënteer je in de mogelijkheden en kosten van een dierenverzekering. Kies je voor een hondenverzekering, dan ben je naast chirurgische ingrepen en opname ook verzekerd voor andere dekkingen, denk hierbij aan een behandeling bij een dierenarts, medicijnen, medische hulpmiddelen/onderzoek en behandelingen aan andere gewrichten. 

Hondenverzekeringen chirurgische ingrepen

Alle hondenverzekeringen

Bekijk het overzicht met alle hondenverzekeringen bij Doggy Time. Zo heeft deze dierenverzekering bijvoorbeeld chirurgische ingrepen inclusief opname in de basisverzekering.

Hondenverzekeringen vergelijken

Liever direct vergelijken? Bekijk de meest uitgebreide lijst met dekkingen via: 
hondenverzekeringen vergelijken.

Voor onze hond hadden wij nog geen hondenverzekering afgesloten. We hebben haar als pup gekocht en zo kwetsbaar als dat ze toen al was, dacht ik geen hondenverzekering nodig te hebben.. en dat heb ik geweten. Als Old Engelse Bulldog was ze was lomp, speels, fors gebouwd en kreeg ze helaas al snel maken te met een voorste gescheurde kruisband. Dikke pech. Na een bezoek aan de dierenarts werd geconstateerd dat ze een operatie moest ondergaan. De operatie kostte al gauw meer dan € 1250,- en dan kwamen er de consult, diagnose, röntgenfoto’s, nabehandeling en controles nog bij. Helaas was ik toen al te laat. 

Heb je nog geen hondenverzekering? Je bent nog niet te laat. Vergelijk simpel en handig hondenverzekeringen via Doggy Time en sluit je dierenverzekering af via deze vergelijker.

Amy de Old Engelse Bulldog

Kruisband operatie ervaringen

De hond wordt niet voor niets de trouwe viervoeter van de mens genoemd. Huisdieren behoren

Je bent op zoek naar een dierenverzekering en je wil gewoon een goede hondenverzekering afsluiten

Heb je een hond of ben je van plan een hond aan te schaffen en

Ontvang nieuwtjes, exclusieve tips, deals en informatie over onze diensten.
Meld je aan voor de nieuwsbrief.

Sluit menu