Dierenverzekeringen    Hondenwebshop     Hondenvakanties     Honden blog   

8 praktische tips voor honden bij warm weer

hond te warm in de auto
Anita
Anita

Doggy Time

Het weer in Nederland kan soms enorm zonnig en heet worden, we hebben dit jaar in juni al 34 graden aangetikt (en denk ook aan de hittegolf van 2020 waar bijna 40 graden is aangetikt!). Wij mensen vinden het vaak heerlijk als het mooi weer is, maar voor honden zijn hoge temperaturen helemaal niet zo fijn en kan oververhitting zelfs fatale gevolgen hebben. Weet jij wat je kunt doen bij een hijgende hond die is oververhit, of beter nog: hoe je oververhitting bij een hond kunt voorkomen? In deze blog lees je 8 praktische tips voor honden bij warm weer.

Oververhitting hond symptomen

De symptomen van oververhitting zijn hijgen, kwijlen, niet verder willen lopen, rode slijmvliezen, sloomheid, in paniek raken, bewusteloos raken en uiteindelijk overlijden. Bij een lichaamstemperatuur boven 41 graden kunnen organen beschadigen. Raadpleeg altijd een dierenarts bij een vermoeden van een oververhitte hond. Maar! Nog altijd is voorkomen beter dan genezen. Lees hieronder onze tips voor honden bij warm weer om het voor je hond (en jezelf) zo aangenaam mogelijk te maken en oververhitting te voorkomen:

1. Laat nooit je hond in de auto met warm weer

Een van de meest gemaakte fouten die we nog steeds voorbij zien komen is het achterlaten van de hond in de auto met warm weer. Dit wordt helaas nog steeds te vaak onderschat: doe dit daarom ook nooit! Ook niet met een raampje open, zelfs niet als je auto in de schaduw staat! Dit is misschien wel een van de grootste tips voor honden bij warm weer. Dit geldt ook voor caravans en andere kleine ruimtes. Het duurt slechts een paar minuten voordat je auto in een sauna verandert. Dit kan binnen 10 minuten al fataal zijn voor je hond. Bij een buitentemperatuur van 21 graden, is de temperatuur in de auto na 10 minuten al 31 graden. Is het buiten 30 graden, dan is het na 10 minuten al zo’n 40 graden in je auto.

2. Vermijd de zon, vermijd een oververhitte hond

Vermijd zoveel mogelijk de (volle) zon. Zorg voor voldoende schaduwplekken en vers drinkwater. Er zijn ook speciale koelproducten, zoals een koelmat en -halsband waarmee je hond kan afkoelen. Blijf er wel bij als je het gebruikt omdat je hond eraan kan gaan kauwen.

3. Zwemmen is beter dan wandelen

Heb je een hond die het heerlijk vindt om te zwemmen? Laat hem alleen zwemmen in schoon zwemwater in verband met blauwalg. Doe geen drukke apporteerspelletjes, ook niet in het water. Zwemmen op het heetst van de dag is verstandiger dan wandelen.

4. Kijk uit waar je loopt met je hond

Een simpele tip voor honden bij warm weer is: loop het liefst over gras als het kan. Wandel in de ochtend als het nog koel is buiten of laat in de avond als het weer is afgekoeld. Fietsen wordt echt afgeraden. Asfalt en stenen worden erg snel heet en kan de pootjes van je hond verbranden. Bij een buitentemperatuur van 25 graden kan het asfalt al 51,6 graden zijn. Bij deze temperatuur kan de huid binnen een minuut worden verschroeid. Wil je het testen? Leg dan eens je hand 7 seconden op het hete asfalt (doe maar niet). 

5. Ga niet naar het strand in de middag

Ga liever niet naar het strand in de middag. Het zand is in de middag erg heet en vaak is er op het strand bijna geen schaduw waar je hond kan afkoelen. De strand is niet per se een place to go voor honden en warm weer.

hijgende hond te warm op hete asfalt

6. Doe geen muilkorf of snuitbandje om

Doe geen muilkorf of snuitbandje om. Honden raken alleen warmte kwijt door te hijgen en via de voetzolen. Door een muilkorf of snuitbandje is je hond minder goed in staat om te hijgen. 

7. Met een emmer je hond nat maken met warm weer? Nooit doen!

Gooi geen emmer koud water over hem heen om je hond af te laten koelen. Het verschil in temperatuur kan erg groot zijn. Dit lijkt een goed idee, maar is het niet. Daarom: nooit doen!
Gebruik liever een waterfontein!

Karlie Verkoelend Speelgoed Worst 1 Stuk

8,99  Op voorraad
Zooplus.nl
as of 16/07/2024 10:51

Met dit grappige verkoelende speelgoed in de vorm van een worst kan elke hond veel speelplezier beleven, zowel op het land als in het water. Dankzij het robuuste neopreen materiaal blijft het speeltje drijven en is het ideaal om uit het water te halen. De pieper binnenin is ideaal voor extra speelplezier. Een ander kenmerk verdient ook bijzondere aandacht: Het zelfkoelende materiaal absorbeert de warmte die de hond afgeeft bij elke aanraking. De snelle absorptie van de warmte leidt op zijn beurt tot een aangenaam verkoelend effect voor jouw hond en is het perfecte speelgoed, vooral op warme zomerdagen. Karlie Verkoelend Speelgoed Worst in één oogopslag: Grappig speelgoed in de vorm van een worst Robuust neopreen materiaal Blijft drijven: perfect voor speelplezier in en aan het water Geschikt om te apporteren in het water Pieper moedigt aan tot spelen Verkoelend effect voor warme zomerdagen Kleur: bruin Materiaal: neopreen Afmetingen: 45 x 18 x 6 cm Gewicht: 250 g

8. Let extra goed op je puppy of oude hond

Houdt puppy’s en oude honden extra goed in de gaten. Ook honden met een korte neus (denk aan de Bulldog-familie) kunnen minder goed tegen de warmte. Heb je een hond met een dunne vacht? Overweeg dan om een speciale zonnebrandcrème voor honden te gebruiken om oververhitting bij je hond te voorkomen.

Voorkomen is beter dan genezen.. maar als het moet, dan..

..breng je je overververhitte hond naar de dierenarts! Maar let op: de dierenarts kan erg stressvol zijn voor je hond. Gun je hond een ontspannen bezoek aan de dierenarts. Lees ook onze blog op vakantie met je hond.

Hondenverzekering: wel of niet afsluiten?

Overweeg je een hondenverzekering? Lees in onze blog ‘Wel of geen hondenverzekering‘ wat de nadelen en voordelen zijn van een dierenverzekering. Wil je liever direct vergelijken?

De verwachting is dat er tussen april en half juli weer veel overlast komt door

Ga je op vakantie met je hond? Check de regels van het land waar je naar

Het weer in Nederland is op zijn zachts gezegd nogal onvoorspelbaar. Vooral in de maanden

Ontvang nieuwtjes, exclusieve tips, deals en informatie over onze diensten.
Meld je aan voor de nieuwsbrief.

Sluit menu