Anita | Doggy Time

8 tips voor honden bij warm weer

Deze week wordt het zonnig en heet. Wij mensen vinden het vaak heerlijk als het mooi weer is, maar voor honden zijn hoge temperaturen helemaal niet zo fijn en kan oververhitting zelfs fatale gevolgen hebben. In deze blog lees je 8 tips voor honden bij warm weer. 

Symptomen van overhitting

De symptomen van oververhitting zijn hijgen, kwijlen, niet verder willen lopen, rode slijmvliezen, sloomheid, in paniek raken, bewusteloos raken en uiteindelijk overlijden. Bij een lichaamstemperatuur boven 41 graden kunnen organen beschadigen. Raadpleeg altijd een dierenarts bij een vermoeden van oververhitting. Nog altijd is voorkomen beter dan genezen. Lees hieronder onze tips voor honden bij warm weer om het voor je hond zo aangenaam mogelijk te maken en oververhitting te voorkomen:

hond hijgt op gras door hitte
hond hijgt vanwege de hitte

1. Laat je hond niet achter in de auto 

Laat je hond niet achter in de auto. Ook niet met een raampje open, zelfs niet als je auto in de schaduw staat! Dit is misschien wel een van de grootste tips voor honden bij warm weer. Dit geldt ook voor caravans en andere kleine ruimtes. Het duurt slechts een paar minuten voordat je auto in een sauna verandert. Dit kan binnen 10 minuten al fataal zijn voor je hond. Bij een buitentemperatuur van 21 graden, is de temperatuur in de auto na 10 minuten al 31 graden. Is het buiten 30 graden, dan is het na 10 minuten al zo’n 40 graden in je auto.

2. Vermijd de zon

Vermijd zoveel mogelijk de (volle) zon. Zorg voor voldoende schaduwplekken en vers drinkwater. Er zijn ook speciale koelproducten, zoals een koelmat en -halsband waarmee je hond kan afkoelen. Blijf er wel bij als je het gebruikt omdat je hond eraan kan gaan kauwen.

3. Zwemmen is beter dan wandelen

Heb je een hond die het heerlijk vindt om te zwemmen? Laat hem alleen zwemmen in schoon zwemwater in verband met blauwalg. Doe geen drukke apporteerspelletjes, ook niet in het water. Zwemmen op het heetst van de dag is verstandiger dan wandelen.

4. Kijk uit waar je loopt met je hond

Loop het liefst over gras als het kan. Wandel in de ochtend als het nog koel is buiten of laat in de avond als het weer is afgekoeld. Fietsen wordt echt afgeraden. Asfalt en stenen worden erg snel heet en kan de pootjes van je hond verbranden. Bij een buitentemperatuur van 25 graden kan het asfalt al 51,6 graden zijn. Bij deze temperatuur kan de huid binnen een minuut worden verschroeid. Wil je het testen? Leg dan eens je hand 7 seconden op het hete asfalt (doe maar niet). 

5. Ga niet naar het strand in de middag

Ga liever niet naar het strand in de middag. Het zand is in de middag erg heet en vaak is er op het strand bijna geen schaduw waar je hond kan afkoelen. 

 

Franse bulldog hond hijgen te warm vanwege hitte
hijgende hond te warm op hete asfalt
hond in het water afkoelen bij warm weer
hond afkoelen bij warm weer

6. Doe geen muilkorf of snuitbandje om

Doe geen muilkorf of snuitbandje om. Honden raken alleen warmte kwijt door te hijgen en via de voetzolen. Door een muilkorf of snuitbandje is je hond minder goed in staat om te hijgen.

7. Met een emmer je hond nat maken met warm weer? Nooit doen!

Gooi geen emmer koud water over hem heen om je hond af te laten koelen. Het verschil in temperatuur kan erg groot zijn.

8. Let extra goed op je puppy of oude hond

Houdt puppy’s en oude honden extra goed in de gaten. Ook honden met een korte neus kunnen minder goed tegen de warmte. Heb je een hond met een dunne vacht? Overweeg dan om een speciale zonnebrandcrème voor honden te gebruiken.

We hopen dat je deze tips voor honden bij warm weer navolgt en er alles aan doet om een bezoek aan de dierenarts te voorkomen. De dierenarts kan ook erg stressvol zijn voor je hond.
Lees onze tips voor een ontspannen bezoek aan de dierenarts

Deel deze tips voor honden bij warm weer via:

WhatsApp
Telegram
Facebook
LinkedIn
Email

Anderen bekeken ook:

Ontvang nieuwtjes, exclusieve tips en deals. Meld je aan voor de nieuwsbrief.

Sluit menu